Fyra regionala fegisar? och elpriset

Igår var det tänkt att riksdagen skulle rösta om att lägga ner flygplatserna i Skellefteå och Storuman. Staten ska sälja ut dem då de inte är lönsamma men de har bidragit till att Arlanda är lönsamt. Staten tycks tro att lönsamhet går att nå på Arlanda genom att planen bara startar och landar där. Vi har även i Umeå deltagit i finansieringen av Umeå City Airports utbyggnad något som inte kommunerna i Stockholm bidragit med.

De fyra borgliga ledamöterna från länet kommer med all säkerhet att rösta med regeringen och därmed anse att det inte är statens ansvar. Nästa steg blir väl att sälja ut eller ge bort de statliga vägarna som inte klarar den samhällsekonomiska kalkylen och övervältra även de kostnaderna. Orsaken är säkert att det kostar att sänka skatterna för de som har det bäst.

* Elpriset
Priset på el har sjunkit kraftig den senaste tiden, i stort sett halverats. Orsaken till detta är att priset på olja har fallit med 75 % och priset på kol har följt med. Den ekonomiska krisen har gjort att oljekartellerna inte kunnat ta ut lika höga priser och alternativen inom elsidan, inte minst vindkraften har blommat ut liksom alternativa bränslen för bilar.

Nu sänks priserna då färre vill betala de höga priserna och elen kommer att köras med fossila bränslen istället och det påverkar klimatet i negativ riktning. Kanske finns det en taktik att man vill slå ut de som sysslar med förnyelsebar energi.

* Lägre priser även i Umeå
Umeå äger vattenkraft och de höga priserna har gjort att kommunen fått in extremt mycket pengar i kommunkassan som går till välfärdspolitik och att betala av på tidigare pensionskostnader. Högeralliansen hade i sin budget räknat med att sänka skatten genom att öka intäkterna från elen.

Vilken tur att deras förslag inte vann gehör för med de minskade skatteintäkterna som uteblir när folk blir arbetslösa, ramlar ur a-kassan, sjukkassan och mindre betalt för elen hade gjort att vi då hade tvingats skära i skolan, barnomsorgen, äldreomsorgen och snöröjningen samt allt annat. Nu kanske vi slipper det, även om vi inte kan säga det ännu, då vi inte sett alla negativa effekter av den borgliga politiken.

En kommentar

  1. Lisbet Olofsson - bloggen bredvid

    Pratade med Isforskaren Lennart Fransson (min kollega som jag skrivit skrivit Isboken med) att han hade träffat dig på Konferansen som Nordiska rådet hade.

    KUL.

    Fick du stavgångsboken som jag skickade till dig?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.