Skyll inte allt på finanskrisen Reinfeldt

Vi får allt oftare höra att allt som händer i kommunernas ekonomi beror på finanskrisen. Men det är inte sant för de som har underskott i år beror inte på det, utan det kommer mera. Karolinska och Huddinge har ett under skott på 810 miljoner för i år och nästa, varav 260 ligger på detta år. Effekterna blir att landstinget måste skära när det i kristider har behövts mera pengar till sjukvård.

Vi får liknande rapporter från många kommuner och landsting, ja nästan från de flesta. Det blir stora nedskärningar och mycket folk som får gå från jobbet och det spär på arbetslösheten och socialbidragen ökar, skatteintäkterna minskar än mer och den onda cirkeln rullar på.

Orsaken är att regeringen har valt att sänka skatterna för de som har det bäst och har arbete så pass mycket att man inte har haft råd att kompensera kommunerna. Inte ens för de kostnadsökningarna man har.

Jag förstår inte de människor som tror att den här regeringen duger till att klara av jobbfrågan bättre än socialdemokraterna. Det här är bara början på effekterna av en klassisk högerpolitik som urholkar skatteintäkterna och ordningen i ekonomin. I förlängningen kommer det att medföra att regeringen troligen kommer med ytterligare förslag på nedskärningar i välfärden.

Vi är många som minns vad som hände förra gången då de borgliga hade regeringsmakten. Det tog många år att städa upp efter dem och det var tur att centern hade modet att delta i arbetet med att få ordning på statskassan, vilket jag däremot är övertygad om det modet saknas hos nuvarande centerledning som hamnat till höger om högern. Det gamla folkrörelsepartiet centern är redan döda och begravna.

* Bra Storbritannien
Nu vet vi att Brown kommer att ta hem sina trupper från Irak och kriget där. Men jag fattar inte hur Tony Blair kunde gå med på Bushs aktioner och att han stödde kriget där, samt skickade dit trupper. Det blev nog detta som blev början till hans fall som Labourledare, vilket var synd för han hade gjort mycket positivt för sina landsmän.

Det finns väl ingen som idag kan säga att Irakkriget varit lyckat och har dessutom kostad mycket pengar framförallt för USA. Pengar som inte har funnits i deras statskassa och de är också ett land som sänkt skatterna mycket samt att deras underskott har haft stor betydelse för kraschen i världsekonomin.

3 kommentarer

  1. Patrik

    Lennarts enda fan har just lämnat en kommentar. I samma veva frågar han vad han själv ska tycka!! Ha ha ha… typiskt (s) anhängare. Jag tycker som (s), vad tycker dom? Skrämmande!

  2. Leif Berglund

    Ja du Patrik, själv vet jag var jag står, jag tycker inte att Sverige ska vara där på de villkor som gäller (under NATObefäl, om jag inte har fel).
    Detta för att först Sovjet och sedan USA med stödtrupper varit där och slagit sönder den infrastruktur som fanns. Däremot vet jag inte hur man skall bygga upp den igen. Det är dessutom så att USA stöttade talibanerna i kampen mot Sovjet och pss var del i deras väg till makten.
    Om du sedan ser på vad Afghanistankommiten anser så ser du att frågan inte är så enkel…det finns ju även saker som talar för Svensk truppnärvaro i Afghnistan .
    Jag tycker för övrigt att din dumhet och inskränktheta insikt om hur politiken fungerar är mycket skrämmande, det verkar som om din erfarenhet om detta kommer från något extremistparti där man slaviskt följer Ledaren.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.