Varför Maud Olofsson?

Enligt uppgift lär du ha sagt igår att du återinförde transportstödet till Volvo lastvagnar i Umeå. Så är inte fallet utan du har halverat det. Vid medlemskapet till EU försvann transportstödet eller om det glömdes bort att ratificeras. I vilket fall så är det samma procedur som för många andra regler, vilken man ibland skyller på att det är EU:s ansvar, men EU kontrollerar bara om regeln eller lagen följer EU:s regelverk.

Så småningom, bland annat att Volvo visste hur stöd betalades ut i olika länder, vilket gjorde att vi förhandlade tillbaka transportstödet under förra mandatperioden med Ulrika Messing som stadsråd. Detta efter ett idogt arbete bland annat från undertecknad och Göran Jonsson, Metalls ordförande. Volvo ansåg stödet viktigt men så kom valförlusten och stödet halverades och dessutom hamnade man utanför grindarna för andra stöd. Volvo är sålunda mycket besviket på hanteringen och regeringen i denna fråga.

Maud sa också igår i en interpellationsdebatt att orsaken till att ROT-avdraget endast går till privatpersoner har att göra med statens ekonomi och utgiftstak. Men frågan är om det stämmer och att det blir mindre intäkter i form av skatter och sociala avgifter. Det kan lika gärna bli tvärt om. Många nya jobb skulle skapas och intäkterna öka då fler jobb tillfälligt skulle skapas under en viss tid. Mer skatter och avgifter ökar också intäkterna samt att utgifterna för arbetslösa skulle minska. Då blir budgetunderskottet mindre.

Apropå budgetunderskottet så ökar det i rask takt. Det ökade med 65 miljarder jämfört med november och kommer enligt prognoser bli 30 miljarder större 2010 än prognostiserat. Visst kan man ha ett tillfälligt budgetunderskott men på sikt är det felaktigt och nu manar Borg till försiktighet.

Det finns därför anledning att ifrågasätta om det var rätt metod med att sänka skatterna så mycket som gjordes för folk som redan har jobb och för de som har det bäst. Detta då pengarna skulle behövas till riktade åtgärder för att motarbeta arbetslösheten men också andra som har det svårt, plus att kommunsektorn skulle behöva resurstillskott för att inte kommunerna ska tvingas till nedskärningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.