Ishockey, brottsstatistik och öppet stadshus

Igår var jag i Skellefteå och samtidigt passade jag på att se Skellefteå mot MoDo. Skellefteå vann nästan lika lätt som Björklöven gjorde i den filmsnutt som jag la ut på bloggen igår. Däremot är det jämnare i tabellen än någonsin då vinst eller förlust gör att man åker jojo i tabellen.

* Dagens möten
Idag handlar dagen om lite smått och gott, bland annat om att träffa Finlands ambassadör och diskutera lite om förbindelserna mellan länderna. Jag vet att han med stor sannolikhet är ganska positiv till en fast förbindelse, för det brukar de vara. Finländska staten har också hela tiden sett mycket mer positivt på stöd till persontrafiken än de svenska regeringarna. Det gäller både alliansregeringen och den förra socialdemokratiska regeringen som inte har tagit sitt ansvar såsom finländarna har gjort, detta trots att Maud Olofsson var positiv till stöd när hon satt i opposition.

* Tryggare kan ingen vara…
Nu hade jag inte tänkt diskutera psalmen av Lina Sandell Berg utan brottstatistiken som nu är klar. Västerbotten är det län som har minst anmälda brott per 100 000 invånare i hela Sverige. Det är mycket bra och när det gäller stora städer så ligger självklart Umeå bra till då Umeås befolkning är en stor del av länets befolkning. Vi har 5 per hundra tusen och Stockholm som har mest ligger på 11 det vill säga dubbelt så många. Det här beror självklart till en hel del på det samarbete vi har mellan polis, kommun, och andra aktörer, i bland annat Brå.

Våld människor emellan är en sak som alltid diskuteras men viktigt att notera är är att våld mellan personer i stor omfattning sker inomhus. Av 1500 brott så sker 300 utomhus, alltså en femtedel. Våldet sker alltså till största del inomhus och mellan personer som känner varandra väl, därför är det svårt att hitta bra förebyggande insatser emot våldet.

Narkotikabrotten har ökat och har fördubblats sedan 2004 men en del av orsaken till detta är att polisen varit mycket aktiv i att arbeta mot ringa narkotikabrott och mer insatser ger också effekt.

När det gäller brottslighet så finns det brister i informationen och därför finns det en kriminalunderrättelsetjänst som personer kan ringa till och veta att man kan vara anonym. Man kan därmed garanteras att man inte kan spåras av förövarna av brotten och hotas eller straffas.

Men vi måste alla ta ett större ansvar för att hjälpa polisen och ge dem tips så att de kan lägga sina pussel och därigenom få fast brottslingarna. Vi kan aldrig anställa så många poliser att man klarar sig utan allmänhetens hjälp och ett sådant samhälle är heller inte önskvärt då det skulle innebära en polisstat eller diktatur i någon form.

* Öppet hus
Ja, det brukar många ha när man fyller år. Umeå kommun har Öppet stadshus i morgon lördag och alla är självklart hjärtligt välkomna där vi har en hel del intressant att visa.

* Snart beslut?
Jag hoppas på ett positivt besked den närmsta tiden och att vi får bilda Region Norrland. Jag hoppas också att regeringen i beslutet inte gör det omöjligt med ett Stornorrland där hela Västernorrland och Jämtland ingår. Kommer ett sådant beslut ska vi ge regeringen kredit för detta för det gör att vi kan få mera resurser till regional utveckling och till sjukvård. Det är bland annat därför vi har dagens landsting. Rätt person på rätt plats ger bättre välfärd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.