Regeringen som ingenting gör

Arbetslösheten skjuter i höjden med rekordfart och inte ser vi till några insatser från regeringens sida. Det enda vi får höra är att det finns pengar i budgeten, men vad används de till?

Utbildning i företag och vuxenutbildning hade varit lämpliga åtgärder, men varför görs ingenting? Vad händer t.ex. med pengarna från socialfonden som ska kunna användas för kompetenshöjning? De ska inte ersätta arbetsmarknadspolitiken och det fanns inte några pengar till Volvo i den förra utlysningen från fonden.

Man skryter med att det satsas mera på vuxenutbildningar än tidigare men frågan är om man verkligen kan säga så när det är långt mindre resurser än vad som fanns före regeringsskiftet. Man drog ner anslagen kraftigt för att kunna sänka skatten för dem som har det bäst och sedan har man fyllt på lite grann.

Allianspartierna i Umeå kommer också med en del förslag där kommunen ska ta på sig uppgifter som ligger på statens ansvar. Visserligen ska vi försöka dra igång mera underhåll, det har jag gett fastighetsavdelningen i uppdrag att ta fram, men vi väntar fortfarande på att ärendet ska komma på bordet.

Jag tycker dock att högeralliansen företrädare i Umeå ska sluta att bara hålla med regeringen. Vi borde kunna enas över blockgränserna, såsom man gör i Sveriges kommuner och landsting, om att det behövs mer pengar till kommunerna och att det behövs mer pengar till arbetsmarknadspolitik.

Kommunerna kommer tyvärr att få lida hårt av den förda politiken och många kommuner måste skära ner i verksamheten. Detta då effekterna av den förda arbetsmarknadspolitiken slår fullt ut och människor får problem då man utförsäkras från både sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen. Vi ser bl.a. hur det kommer att gå när vi inte klarar räddningstjänsten då deltidsreglerna i arbetslöshetsförsäkringen slår igenom.

Skatterna minskar också i kommunerna och jag är helt säker på att det var rätt att inte sänka skatten i Umeå kommun bara för att det gick bra ekonomiskt i fjol. I år blir det blod, svett och tårar.

Tänk om högerregeringen tagit det lugnt med skattesänkningarna för dem som har det bäst då hade man haft råd med sjukförsäkring, hjälp till kommuner, en arbetsmarknadspolitik värd namnet liksom att folk kunnat stanna kvar i a-kassa.

Kommunerna kan inte och ska inte ta över statens ansvar för den misslyckade politiken om man inte från nationellt håll skickar över pengar för detta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.