Västerbottens inland som frivilligt avstod många nya jobb. Sprickor i alliansen

Västerbottens inland avstod från många jobb

Inom en snar framtid avgörs var djupförvaringen av det utbrända kärnbränslet ska förvaras och även en del annat material. För en del år sedan så hade man planer på att den förvaringen skulle kunna ligga i vårt län och främst i Malå eller Storuman.

En sån anläggning skulle ge många många jobb bara i och runt anläggningen och det skulle ha blivit massor med jobb även i besöksnäringen och alla andra servicefunktioner kanske inte minst inom den kommunala verksamheten då befolkningen hade ökat.

Det skulle ha planerats för fullt för anläggningen, för hotell och skolor, bostäder, och i stället för att lägga ner bensinmackar och butiker har frågan varit hur de skulle utvecklas. Kommunikationer till och från anläggningen har också varit viktig, liksom upprustning av vägar och järnvägar.

Det hölls folkomröstningar och man fick inte ens fullfölja förstudierna för att se om det var bra platser att göra anläggningen på. Experterna hade mycket stora förhoppningar på att berggrunden hos länet var den rätta.

Nu uppvaktar kommunerna regeringen för att folkmängden minskar kraftigt och kommunerna tappar i skatteunderlag och säger sig inte klara av sina uppgifter.
I Oskarshamn som är den troliga lokaliseringsorten där jublar man självklart över den utveckling som kommer att komma nu när beslutet skall tas inte minst över alla nya jobb som skapas.

Nu förs en annan diskussion än när folkomröstningen hölls och KD och Centern vill nu tillåta att ersätta de gamla reaktorerna med nya då de gamla tjänat ut. De gamla har nu också graderats upp. De nya systemen ger dock inte lika mycket avfall men det är inte otroligt att det man kallar det uttjänta kommer att kunna återanvändas för det finns enorma mängder energi kvar i dessa som räcker till bränsle mycket länge.

När folkomröstningen hölls fick känslorna råda i stället för kunskapen och nu kommer inte de här jobben till Västerbotten utan de problem som inlandet nu har kommer nog att fortsätta. De nya jobben som skapats har många varit avancerade och det har även blivit en hel del forskning runt anläggningen och det skulle ha varit en helt annan framtidstro i inlandet. Vi får väl också se i framtiden att beslutet om Vojmån kommer att skada Vilhelmina. Något måste folk ändå ha att jobba med.

Sprickor i alliansen
Läser man hur centern och Olle Edblom tolkar regeringens beslut i regionfrågan och moderaterna Riedel och Ågren så går det helt stick i stäv med varandra. Visserligen kan man också tolka det på det sättet att det är en enda person som bestämmer och det är Reinfeldt och med honom följer moderaterna. Den tendensen har man sett i många frågor där de andra får överge sina gamla ståndpunkter och sitta i samma högerbur. Det är klart att det är sprickor i denna fråga och jag skulle tro att Olle Edblom fått det svar han redovisar från sin partiledning

2 kommentarer

  1. Patrik L

    Vad jag vet så är det bar spekulationer från din sida om en ”sprickbildning” i alliansen. Och vad jag vet så var det väl Mona Sahlin som sa citat –
    ”Vet du vad som är den nya innebörden av ordet åsiktsutbyte? Det är att man går in till Göran Persson med en åsikt och går därifrån med hans.” – slut citat.
    Tvivlar stark på att Reinfeldt är samma typ av buffel som Göran Persson gjorde sig känd som – isåfall hade det nog kommit fram i media redan.

  2. Håkan Rombe

    I praktiken var det aldrig aktuellt med förvar av atomsopor i Storuman och Malå. Eftersom transporterna är den kritiska delen i hanteringen var vi chanslösa när det det finns platser med minst lika lämpliga platser för slutförvar som här uppe i glesbygd. Inlandets näringsförutsättningar är sådana att många lever med näsan i riktning mot Umeå-Skellefteå. Malmer (som till slut tar slut), areella näringar som sysselsätter allt färre hör till våra livsbetingelser. Endast turismen är och blir en växande bransch. Ni i Umeå har säkert räknat ut att lämmeltåget alltid går i östlig riktning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.