Finns det för många kommuner ? Grattis Helena till guldet

Kommunsammanslagningar
I gårdagens blogg skrev jag om hur inlandet tidigt avstod från att kunna få ett par tusen nya jobb när man avbröt förstudierna om djupförvaring av utbränt kärnbränsle.

I dag är det dåligt med ekonomin i de flesta mindre kommunerna och flera Västerbottenskommuner uppvaktar regeringen om stöd. Visst skulle kommunerna behöva få ett stöd då inte stadsbidragen räknats upp och då regeringens politik i sjukförsäkringen och arbetslöshetskassan gör att kommunerna får ökade kostnader. Lågkonjunkturen gör också att det skulle behövas ett krispaket för kommunerna.

Frågan är dock större än så nämligen om kommunerna kan vara hur små som helst för att klara av sin uppgift. För det första gäller det alla kompetensområden som behövs och sedan är det att byråkratin andel blir större än i större kommuner. Jag är övertygad om att allt skulle rymmas i en större kommun system.

Det kommer säkert inte något förslag från centralt håll då man till och med gick förbi frågan i ansvarskommiten. I Finland har man med morötter försökt stimulera fram kommunsammanslagningar med liten framgång. I Sverige har man själva gjort vissa funderingar i en del kommuner men inte kommit till skott.

En lösning vid en kommunsammanslagning skulle kunna vara att man införde kommundelsnämnder för att ha kvar det lokala inflytandet ungefär som vi har i Umeå då Sävar, Holmsund och Hörnefors som gamla kommuner har kommundelsnämnder. Även hos oss skulle det nog gå att förändra förvaltningsorganisationen som vi gjort inom samhällsbyggnadskontoret där nämnderna tekniska, miljö, byggnadsnämnd och brand numer utgör en förvaltning medan nämnderna finns kvar.

Vi bör nos syna om vi kan effektivisera vår organisation genom sammanslagningar av förvaltningar med bibehållen nämndsorganisation. Jag tycker nog att man frivilligt bör överväga kommunsammanslagningar om vi i framtiden ska kunna ha ett stort kommunalt självstyre som vi har.

Grattis Helena
Det finns ingen bättre TV sport än skidskytte och jaktstarten och idag kan vi glädjas åt att ha fått en världsmästare. Helena Jonsson vann helt rättvist och främst beroende på att hon är så duktig i stående skyttet.
Grattis till Guldet, du är väl värd detta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.