Krispaket i världen, kollektivtrafik och FRA-lagen

Land efter land har lagt stora så kallade krispaket för att få fart på ekonomin och återskapa förtroendet för bankerna. I USA drev Obama fram ett paket på över 6500 miljarder kronor eller 6,5 biljoner kr. Australien har lagt ett paket på 230 miljarder. I Europa har det också lagts stora och omfattande paket för att motarbeta massarbetslösheten som är i antågande.

I Sverige har inte mycket hänt, istället hänvisar man bara till att man har ökat vissa anslag i budgeten som finns inom arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Då glömmer man bort att man först hade gjort kraftiga neddragningar för att sänka skatten för de som har det bäst och sedan har man fyllt på lite skärvor.

Idag är Mats Odell här i Umeå och vi ska föra samtal, främst om hur det ser ut i kommunerna, och det borde väl vara väl känt vid det här laget att kommunerna har fått det kämpigt med anledning av regeringens politik. Ökade arbetsuppgifter och mindre skatteintäkter går inte ihop.

* Hotad kollektivtrafik
Idag läggs ett utredningsförslag som i korthet innebär att monopolet på kollektivtrafiken tas bort och att olika aktörer ska få välja vilka linjer man är beredd att köra utan samhällsstöd och på rent kommersiella villkor. Man ska få ta russinen ur kakan.

Jag är helt övertygad om att det blir sämre då samordningen försvinner, bland annat med övergångsbiljetter. Risken finns då att det ser billigare ut men försvinner övergångarna stiger kostnaderna. Samordningen i linjestäckningar drabbas också. Sedan blir det mindre trafik då landstig och kommuner får ta det som blir kvar, det vill säga de olönsamma linjerna som ska få finnas kvar.

Det finns linjer som ger plus och de pengarna används till de olönsamma. När de intäkterna försvinner blir det mindre trafik då det inte finns mer pengar att köra för. Det här är den nya centerpolitiken där det är tätorterna runt Stureplan som vinner.

* FRA-lagen igen
Anders Björck lämnar posten som ordförande i Försvarets underrättelsenämnd i protest mot den omstridda FRA-lagen. Visserligen går hans förordnande ut i juni men han lämnar i förväg. Lagarna och den kontrollverksamhet som man nu tänker sig främjar varken integriteten eller effektiviteten. Det är som jag har sagt tidigare och nu har även Björck insett att det är ett fullständigt misslyckande.

En kommentar

  1. Andreas Johansson

    Det är visserligens Holmlunds uppgift att argumentera för mer pengar till kommunerna, men jag kan ändå tycka att det är rimligt att även kommunderna får det tuffare. I en ekonomiskt tuff situation får staten det jobbigare, storföretag, småföretagare och vanliga människor. Att inte kommunen skulle behöva dra åt i en sådan situation är orimligt. Sedan tycker jag det är lite farligt att hylla alla stödprogram. Obamas 6500 miljarder kan vara starten på en mycket mer allvarlig kris. I Sverige har vi en regering som har lärt sig vad frikostigt spenderande kan leda till ifrom av icke-hanterbar statsskuld. Jag tror det vore bättre om Obama tog till sig av den vetskapen istället för att den svenska regeringen ökade utgifterna ännu mer. Vi har världens högsta skatter. Den svenska regeringen spenderar således, oavsett storlek på krispaket, mest pengar i världen per capita. Borde inte världens högsta utgifter (satsningar) räcka? Om inte, varför klarar sig inte Sverige i särklass bäst i denna lågkonjunktur om statsstöden är så avgörande?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.