Jobb och kommunkrisen

Igår träffade vi Mats Odell som är finansmarknadsminister och kommunminister. Det är självklart ingen lätt uppgift men de åtgärder som regeringen vidtagit har fortfarande inte skapat tilltro till banksystemet och bankers tilltro till varandra. Det är brist på pengar och när de multinationella företagen inte lånar utomlands kommer krisen att öka samt risken för konkurs.

Jag ska inte upprepa vad vi har sagt om kommunernas ekonomi då även kommunerna är en krisbransch. Hur en del av kommunerna ska kunna överleva och leva upp till alla regler, samt förordningar står skrivet i stjärnorna. Jag har svårt att tro att det går när man inte heller uppgraderar kostnadsutjämningen samt att den utredning som är lagd för över mera pengar till de som redan har.

Förutom kommunernas ekonomi finns det saker som regeringen kan göra snabbt och det snabbaste är att speeda upp hastigheten i alla bygg, väg- och vägbyggnadsprojekt.

I Umeå finns vägpaket som regeringen har beslutat om och som förbättrar luftkvaliteten i centrum. Det gör också att fler jobb kan komma till då centrum utvecklas samt att vägprojektet i sig ger mer jobb.

Det finns inga sakägare som överklagat. Naturskyddsföreningen och Jordens vänner verkar dock leva i en annan värld då man inte tror att vägar behövs. Jag förstår inte hur de tror att man ska kunna ta sig till godsbangården, utan ring måste alla bilar som ska köra gods till godsbangården köra flera gånger längre.

Länet ligger på 4:e plats i varselstatistiken och vi är ju ett ganska litet län så inte har vi haft stor hjälp av näringsministern. Konkurserna har också ökat kraftigt och lönegarantin har rusat iväg de sista tre månaderna.

Om Saab går i graven – ja, det är en av de stora frågetecknen de närmsta dagarna. Regeringen är inte beredd att göra något och besvikelsen är mycket stor. Det kommer stor kritik mot regeringens agerande som inte kan anses kraftfull. Man är inte nådig från västsvenska kontoret då man inte söker pengar från EU:s globaliseringsfond som kan gå till vidareutbildning och utveckling.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.