Massarbetslöshet och vad menar Maud Olofsson?

Det vankas massarbetslöshet. En del av detta beror på att regeringen valt skattesänkningar istället för välfärd och konsekvensen blir att kommunerna tvingas säga upp folk.

Var 5:e metallare i verkstadsindustrin kommer att vara utan jobb till sommaren och arbetslösheten ökar snabbare än väntat med hänsyn till alla varsel. Regeringen har tidigare kommenterat detta med att "det bara är varsel", men arbetslösheten ökar mer än varslen.

När det gäller varslen har dessa ingenting med det som händer i SAAB att göra, de har inte varslat utan istället gjort sig av med visstidsanställda och bemanningsföretag (som nästan upphört att finnas). Underleverantörerna kommer nu att vara de som kommer efter med varsel och uppsägningar, samt i slutändan konkurs om det inte vänder.

Maud Olofsson och även Fredrik Reinfeldt säger apropå insatser för SAAB att GM måste ta ansvaret. Jag förstår inte vilket ansvar de menar. Även om GM är ett stort multinationellt företag så har de inte en krona att ta ansvar med. De har redan begärt en fruktansvärt stort lån av USA:s regering som också bidragit för att de ska kunna omstrukturera sig.

Den svenska regeringen skyller bara ifrån sig på GM som är panka och kommer att gå i konkurs utan insatser. Regeringen har trots allt ett ansvar för de som jobbar i SAAB och de företag som berörs. Bra företag kan stupa då inget görs och inte bankerna fungerar.
Jag vill inte att man ska köpa SAAB men ansvaret för folk som lämnar jobben och för näringspolitiken det har faktiskt regeringen. Det vore mycket bättre att jobba med konstruktiva åtgärder för att rädda kunskap och företag än att skyffla över allt ansvar på GM som är helt utan pengar.

2 kommentarer

  1. Ywonne Jonsson

    Ett väldigt snack om att regeringen ska gå in med pengar i Saab. Det är inte svenskt längre så vi ska inte låta svenska skattebetalare betala för vad amerikanerna inte kunnat sköta.
    GM har köpt Saab då får dom ochså fixa detta.

  2. Andreas Johansson

    Kan du inte konkretisera vad du och ditt parti vill med SAAB? Jag förstår faktiskt ingenting. Inte äga bara betala, eller?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.