Regeringen har gått i ide

Jobben försvinner i en takt som aldrig tidigare någonsin skådat. Vi är på väg mot massarbetslöshet. Igår fick vi nya skatteprognoser och det är en ekonomi i fritt fall.

Kommunerna tappar 5 miljarder sedan decemberprognosen i år och 11 miljarder sedan 2010. För oss är det ytterligare -43 miljoner sedan december och 102 sedan junibudgeten. 2010 försämras med ytterligare 91 miljoner och 238 miljoner sedan budgeten lades. 2011 är det ytterligare 103 sedan decemberprognosen och 299 sedan budget vilket är 1,50 i skatt.

Sveriges kommuner och landsting har krävt besked om ökade statsbidrag före vårbudgeten och jag håller med och litar på att Ågren (m) också röstade för detta. Däremot är han ganska tyst här hemma och lägger förslag där kommunen ska ta över det som ligger på staten.

Nu är det hög tid att Anders Ågren (m), Britt-Marie Lövgren (fp), Anders Sellström (kd) och Sven-Olov Edvinsson (c) ber mig om ursäkt. När budgeten togs i juni spottade man mer eller mindre på mig då jag sa att det inte fanns något utrymme för skattesänkningar då vi ännu inte hade sett effekterna av den borgliga politiken.

Nu ser vi resultaten av den borgliga politiken på hemmaplan, även effekterna av den borgliga politiken i stora delar av världen där det bara handlar om skattesänkningar för de som har det bäst, och det finns inte pengar till åtgärder.

Jag blir förvånad då jag ser att man fortfarande säger att det finns utrymme för en försiktig sådan. Intäkterna minskar till 2010 med 1 skattekrona. Det är bra att kunna räkna plus och minus.

Det är helt klart att regeringen Reinfeldt och hans högra hand, Borg, hamnat nedkylda i något ide och inte har kraft och ork att göra någonting.

För att få någon ordning på ekonomin finns det ingen annan åtgärd att vidta än gå tillbaka till de gamla skatterna då det inte fanns utrymme att sänka. Och i Umeå fick jag rätt: det fanns inget utrymme för sänkt skatt.

Möjligen har man en dold agenda för att kunna skära i välfärden och privatisera. Det vill säga att lägga ansvaret på var och en att sköta sina försäkringar enligt den dyra amerikanska modellen samt att tvinga folk att sänka lönerna och att ha dubbla jobb.

En kommentar

  1. Urban Bengtson, idékonsult

    Hur kan kommunledningen å ena sidan se att ekonomin försämras och å andra sidan inte fråga ”badaktörerna” varför de har så höga hyreskostnadskrav i sin bad/simplanering på Nanna?

    Fördyringen beror inte på 50:an, det finns ju inga nya redovisningar från Umeå kommun om högre kostnad än Badutredningenens dryga 10 mkr för äventyrsbad med 50:a och hopptorn.
    Den dyrare driften kanske hänger ihop med högre tomtpris, besvärligare att bygga och färre besök än i ett för bad/simning attraktivare läge.

    Bäst ekonomiskt i längden för Umeå kommun är att lägga 50:an ihop med 25:an på IKSU. Det ger även mer PR för Umeå genom större chans för ett simuniversitet och ännu bättre idrottsuniversitet.

    Äventyrsbadet kan erbjudas privata intressenter, t ex Balticgruppen med ett bad ovanpå Evenemangsarena på Hamrinsberget eller till intressenter som vill utveckla Nydalacampingen och samordna med utebadet Umelagun.

    Nannaplatsen får då annat innehåll som är mer attraktivt än äventyrsbad/50:a, vilket då höjer värdet på tomten från nuvarande bud från ”badaktörerna” på 100 mkr.

    Se därför över ekonomin kring badplaneringen, då sparas pengar mot dagens inriktning på Nanna. Sparade pengar som kan ge utrymme för skattesänkning var det lider.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.