Sverige i förfall

Konjunkturinstitutet har presenterat sin syn på framtiden, den mörkaste de har lagt. BNP faller med 3,9 % under innevarande år för att nästa år stiga med knappt 0,9 %. Det försvinner 250 000 jobb och arbetslösheten ökar till över 10,7 %, det högsta sedan andra världskriget. Så illa var det nästan förra gången vi hade en högerregering också.

Konjunkturinstitutet föreslår 8 miljarder för att dämpa krisen i år och 50 miljarder nästa år. Men vår statsminister, Fredrik Reinfeldt, han avvisar kraven omedelbart och säger att det äventyrar statsfinanserna. Och självklart går t.ex. Edward Riedel ut och försvarar sin partiordförande.

Bullshit säger jag. Det är arbetslöshet och skattesänkningar till de som har det bäst som är orsaken till att statsfinanserna rasar ihop – inte stimulanser. I övriga världen använder man åtgärder för att få fart på ekonomin och har därför har man även fått mindre fall i ekonomin.

Om det inte kommer några pengar till kommunerna tvingas man skära i verksamheten och det blir större barngrupper i förskolan. Ta bara detta med barngruppernas storlek. Borgligt styrda kommuner i Stockholmsområdet har redan idag ca 19 barn per avdelning. Men det säger man ingenting om.

Föräldrar protesterar runt om i landet mot neddragningar i skolan, protester finns också inom äldreomsorgen och sjukvården. Folk i allmänhet tror att det beror på ens kommunpolitiker när det i verkligheten är Fredrik Reinfeldt, Anders Borg, Maud Olofsson, Jan Björklund och Göran Hägglund som har ansvaret och inte ger resurser till kommunsektorn för att man ska kunna klara detta.

Svenska folket måste vakna och inse att den här regeringen inte klarar sitt uppdrag att skapa jobb och välfärd.

* Fler invandrare behövs
Försörjningskvoten ökar kraftigt till 2030. Befolkningen väntas öka med 900 000 och en allt större del av befolkningen blir 65 år eller äldre. Samtidigt väntas antalet i yrkesaktiv ålder bara öka med 40 000 under perioden. Hade vi inte haft ett invandringsöverskott skulle antalet personer i yrkesaktiv ålder minska. Dessutom, utan invandring skulle ännu färre behöva försörja ännu fler.

Detta om något visar att det främlingsfientliga partiet, Sverigedemokraterna med sin invandringspolitik och sin syn på invandrare, är ett hot mot välfärden.

* Bankerna ruttnar inifrån
Vi befinner oss i en global bankkris där bankernas egen hantering är en stor del i krisen. Trots detta betalar de svenska bankerna ut bonusar på totalt 5,7 miljarder till nyckelpersoner och de som har belönats är investmentbanker där man belönat aktiemäklare och fondförvaltare. Att ge bonusar till personer som gjort ett sådant dåligt jobb är ett hån mot alla kunder. Ruttet är bara förnamnet.

* Storregioner
I Värmland är man kloka och inser att storregioner är något bra och man vill gå med i Västra Götaland som redan är en storregion. I Norrland är det många som vill låta Norrland dö och försvinna för det är lika självklart att Norrland behöver en storregion på samma sätt. En region bestående av de fyra nordligaste länen.

Det är fullständigt obegripligt hur en del norrbottningar tror att man kommer att klara sig liksom hur Jämtland och Sundsvall ska kunna göra detsamma.
Att klara de framtida stora utmaningarna kräver större regioner.

* Folkpartiet hotar
Jan björklund vill straffa kommuner som inte klarar platsgarantin i förskolan. Det är ju hans politik som gör att man inte klarar uppdraget då man inte har pengar. Det är mera pengar som behövs till kommunerna.

En kommentar

  1. stenåke lindberg

    varför skriver du inte om något som händer i din egen kommun,jag tycker också att det finns mycket att kritisera regingen för men om jag förstår saken rätt så är du kommun politiker.berätta vad du vill göra åt koldioxid utsläppen i kommun som inte har minskat på 20 år eller hur vi skall tackla krisen i vår kommun.det kanske är dax att ompröva om vi verkligen har råd med extravagnacer som kulturhuvudstads projekt rixpolitiken sköter rixpolitikerna .vi har nog med egna problem vi valde dig att sköta kommun politiken!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.