Korta reflektioner

* Öppet bredbandsnät
Under lång tid har många efterfrågat ett öppet stadsnät för bredbandstjänster och att konsumenterna fritt får välja operatör. En del tyckte att Umeå kommun sysslade med det som marknaden skulle sköta. Nätet är öppet men det ser nog ut som om att det är statligt ägda företag som Telenor och deras dotterbolag och andra statliga företag som gynnats mest. Det dök i alla fall inte upp någon stor marknad med privata företag när nätet öppnades. Däremot blev det tyst på kritiken, men det kommer inte att bli att subventionera statliga företag – det är fullständigt säkert.

* Folkpartiet vill ha elitklasser med intagningsprov
Förslaget är från årskurs sju och visar på att Folkpartiet övergett en likabehandling av elever och att skolan kommer att skita i samhället. Det är ytterligare ett förslag med att slå sönder den svenska skolan som blivit en spottkopp för Jan Björklund och Folkpartiet.

* Skärpta krav på friskolor
Däremot gläds i alla fall jag åt att Miljöpartiet nu är beredda att skärpa kraven på friskolorna och att vinsterna ska gå tillbaka till skolan. Dagens system är helt orimligt. Se bara vilka höga vinster delägarna i Minervaskolan, däribland Anders Sjölund, tidigare plockat ut och dessutom klagat på att ersättningen från kommunen varit för låg.

Ingen vet heller hur regeringens förslag inom förskolan från den 1 juli kommer att slå men jag är helt övertygad om att det är kostnadsdrivande samt att kompensationen till kommunerna är för låg. Kommunerna har däremot regeringen helt glömt bort att kompensera för de beslut man infört.

* Dyrare mat
Mycket av maten har blivit dyrare på grund av den låga kronkursen. Det slår framförallt mot dem som har det sämst ställt. När tilltron till den svenska kronan rasar (som är en del i regeringens ansvar) så bidrar det till ökade orättvisor som så mycket annat som regeringen hittar på.

En kommentar

  1. TC

    Det finns ju elitklasser med intagningsprov när det gäller musik så jag förstår inte varför matematik anses så mycket olämpligare än musik?
    Att kronans värde sjunkit mot Euron är detsamma som kraftig landsomfattande lönedumpning i Sverige som nu får lättare att konkurrera eftersom lönenivåerna blivit lägre, dumpats, i Sverige, tycker sossarna liksom Vänsterpartiet att denna form av lönedumpning är bra?
    Att låta ideella föreningar få gratis personal genom att kommunen betalar deras anställdas ”löner” via socialbidrag är även det en form av kraftig lönedumpning för ifall de ideella föreningar behöver få arbete utfört så måste de givetvis tvingas anställa personal till avtalsenliga löner istället för att låta kommunens socialbidragstagare bli en pool av ”slavar” att plocka gratis arbetskraft ur, vilket skapar en underklass av ”slavar” i Sverige.
    Studiemedlet måste höjas och hela beloppet måste bli ett bidrag, studielön, för det verkliga arbetet med att höja samhällets kompetens sker av studenterna under studietiden medan tiden efter examen bara innebär att tillämpa de kunskaper som studietiden gett. Att studenter, som enda grupp i samhället, förväntas ta ett LÅN för att ha råd med mat och hyra varje månad är inte rimligt. Det är dessutom bättre att arbetslösa studerar än att gå i meningslösa åtgärder, men tyvärr så har väldigt få arbetslösa idag råd att välja studier istället för a-kassa. Alla studenter ska ha exakt samma möjligheter att försörja sig under studietiden så sossarnas förslag att låta vissa studera på a-kassa medan andra tvingas låna är definitivt fel väg att gå. Den olagliga omotiverade åldersdiskrimineringen när det gäller det för de flesta studenter absolut livsnödvändiga Bostadsbidraget måste omedelbart upphöra.
    Kommunen måste tydligen spara 75 miljoner men detta borde vara förbjudet när det ju finns mer än 100 miljoner avsatta för att eventuellt få bli Kulturhuvudstad. Det är väl ändå viktigare att värna kvaliten i skolan än den minimalt ökade exponering i media som det innebär att eventuellt vara Kulturhuvudstad?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.