Regeringens svångremmar

Idag lägger vi vårt budgetförslag för nästa år. Det har väl inte undgått någon att det har blivit fruktansvärt tungt ute i kommunerna och att vi och många med mig är oerhört besvikna på att regeringen inte satsar på kommunerna. Dels för att behålla välfärden men också som en del i att lösa jobbkrisen.

Jag tycker rent ut sagt att det är skamligt av de lokala företrädarna för alliansen att inte driva på om mera pengar till kommunerna. Det gör till och med SKL (Sveriges kommuner och landsting). Jag ser också att jag fick rätt när jag tidigare sa att det inte fanns utrymme för skattesänkningar.

Vi mister netto 271 miljoner kr i förhållande till den plan som gäller och då är det räknat med de extra pengar vi får av de sju miljarderna samt sänkningen av arbetsgivaravgifterna. Det här får självklart konsekvenser så till vida att ramar måste minskas och inte räknas upp men hur vi gjort bedömningarna kommer vi att presentera i eftermiddag.

Nu blir dock prisökningarna och även löneökningarna lägre än vad vi hade i den nu gällande planen men å andra sidan är det flera avtal som sänkt lönerna vilket gör att skatteintäkterna minskar.

Vi får hoppas på att det kommer en ny regering efter nästa val som tycker att välfärden ska säkras på ett bättre sätt än vad nuvarande gör. En regering som kommer med mera pengar till kommunerna. Att höja kommunalskatterna slår hårdast mot de som har de lägsta lönerna, därför är det statsskatter som ska höjas om det behövs skattehöjningar för att säkra välfärden.

* Älgar finns de?
Visst finns det älgar både ute i skogen och dessutom på Älgens hus i Bjurholm. Jag såg i dagens media att en av älgkorna nedkommit med trillingar (alltså att en av älgkorna fått tre kalvar!). Det är inte så vanligt men det måste betyda att älgarna trivs hos min gamle kollega Christer Johansson uppe i en by någon mil väster om Bjurholm.

Christer som en gång i tiden var en framgångsrik skidåkare men så småningom började bygga upp detta med Älgens hus. Det var säkert många som under resans gång dömde ut detta projekt som en hopplös satsning men jag gläds med de framgångar som han har gjort. Det är bra för Umeå med en sådan besöksanläggning i närheten. Älgens hus är värd det pris det kostar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.