Bra förhållande för anställda då görs bättre jobb ansåg vissa redan i slutet på 1800 talet

 

Vissa företagare ansåg redan i slutet på 1800 talet och början på 1900 talet att det var viktigt med bra förhållande för jobbarna. Jag tänker på Franz Kempe som byggde upp sågverksamhället ute på Norrbyskär och ville göra det till ett mönstersamhälle.
 
Självklart delar inte jag alla hans åtgärder som att förbjuda fackföreningar och politiskt arbete men han grundade i alla fall egna arbetarråd där man skulle diskutera gemsamma frågor för företaget och de anställa. Det var ju andra tider då och det var väl inte accepterat att fack fick bildas så man gick egna vägar.
 
Mönstersamhället bestod självklart av bra bostäder där man av hälsoskäl inte fick bo i köket och flera strikta regler som att det var förbjudet att ha hund och det skulle dessutom vara när till jobbet dä hyvlarna bodde nära hyvleriet och sågarna när sågen.
 
Vid bostäderna fanns dessutom potatisland, tvättstugor, bagarstugor och verkstad. Man hade dessutom hand om sjukkassa och pensionskassa och gubbarna tjänade bra för det var gubbarna som jobbade på sågen men kvinnorna skötte resten. Lika självklar var idrotten en del av samhället på ön
 
Företaget insåg också att det var viktig med bra skola och med god hälsovård för då gjorde de anställda ett bättre jobb. Företaget tog också hand om änkorna. Norrbyskär lades ned i början på 50 talet och är numera ett vackert utflyktsmål i Umeå kommunen som är värt att se och besöka. Det finns självklart mycket att läsa om Norrbyskär och det mönstersamhälle som fanns på ön då sågverket i slutet på 1800 talet var Europas största sågverk
 
Tänk om dagens näringsliv med Svenskt näringsliv i spetsen insåg att trygg och bra anställningsförhållanden är viktiga för att företagen ska gå bra och att vi behöver bra sjukvård, skola och pension som betalas på ett enklare sätt idag via arbetsgivaravgifter och skatter

En kommentar

  1. Mikael

    Tror nog Svenskt näringsliv förstått de! Problemet är att facken tror att de är de som driver och äger företagen. Solklart ska arbetarna ha goda förutsättningar men facken måste förstå att de inte äger företagen. Se bara hur illa det har gått för metallklubben på Umeverken, de blev utröstade av sina medlemmar pga. Att de i absurdum ej kunde tänka sig kompromissa så att fler fick behålla jobbet. Är det att värna om sina medlemmar?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.