Vinsten i friskolor ska gå till undervisning och inte aktieutdelning

 

Skattebetalarnas pengar är avsedda för välfärdstjänster och inget annat. Jag har tidigare kritiserat framförallt de stora utdelningar som skett i företag som bedrivit friskolor och när Carin Jämtin i Stockholm tog upp frågan reagerade självklart högeralliansen budbärare DN, Dagens Industri, Svenska Dagbladet, Expressen ut och försvarade vinsterna. Inte förvånande då de är bara intresserade av vinster och inte verksamhet.
 
Jag delar uppfattningen att pengar som avsätts till välfärdstjänster ska gå till detta och inte till vinst
 
I Norge måste alla offentliga bidrag till fristående skolor komma eleverna till godo och aktieutdelning på vinst är inte tillåtet, utan vinsten ska gå till skolverksamhet. I våra övriga nordiska grannländer Finland och Danmark får inte privatskolor drivas i vinstsyfte.
 
Det handlar inte om att begränsa valfriheten utan att se till att skattemedlen används till välfärd som vård, skola, omsorg.
Aftonbladets analys är rätt när de säger att bygga verksamhet på skattemedel och dela ut överskottet till en handfull aktieägare är en oren ekonomi och ur medborgarperspektiv stötande.
 
Vinster i företag som sysslar med välfärdstjänster ska komma välfärdstjänsterna och nyttjarna av dessa till godo. Det går också att konkurera med innehåll och kvalité

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.