Om ishallen

Nu finns ett förslag från kommunstyrelsen att vi ska återköpa ishallen och många kommer att fara med osanningar om vad det innebär.

Vi köper bolaget för en krona och då följer det med skulder på ca 60 miljoner vilket är lika mycket som investerats i hallen i form av höjning och uppfräschning i dess helhet inklusive ett nytt frysaggregat som tar mycket mindre energi. Jag är övertygad om att Björklöven rustat upp hallen till en lägre kostnad än det vi gjort om vi haft kvar den. Vi vet ju att hallarna i Skellefteå och Luleå blev flera gånger dyrare än Umeå Arena.
 
Förvärvet kommer inte att belasta skattebetalarna mera än idag och inte heller andra kommunala verksamheter, och det blir inte mindre pengar till skola, vård och omsorg eller något annat. De pengar som vi gett i driftsbidrag tidigare och de hyresintäkter som kommer från de som hyr, främst ishockeylag men även hyra för en restaurang ska räcka till att betala driftskostnaderna med och vi kommer att ha betydligt lägre kapitalkostnader och lägre energikostnader med de elpris vi har. I den driftbudget som vi upprättat finns också med ett överskott för att klara av vissa akuta underhållsåtgärder.
 
Det finns de som säger att vi gav bort hallen till ett för lågt pris. Så är inte fallet men vi skrev ned det bokförda värdet då det fanns ett mycket stort eftersatt underhåll på mellan 10 och 20 miljoner, summan varierar beroende på vilken tid man ser det. Bokfört värde är inte heller samma sak som ett marknadsvärde.
 
Hallen kommer trots detta att behöva vissa underhållsåtgärder som sådana anläggningar alltid kräver. Att vi köper hallen tar inte bort behovet av en evenemangsarena i framtiden för där är intäkterna från ishockeyn en mindre del och stora arrangemang ska finansiera detta men det är en annan fråga.
 
Bolaget hade lånat ca 35 miljoner av kommunen och drygt 20 miljoner på annat sätt bland annat genom finansiell leasing av frysaggregatet. Alternativet till köp har troligen varit en konkurs och då är det inte säkert att vi haft någon ishall för då är det konkursförvaltaren som bestämmer vad den gör.
 
Visserligen har vi ett pantbrev i fastigheten men då hade vi kunnat stå med en ishall utan frysaggregat för den är inte ägt av bolaget utan hyrt och då har vi inte heller haft rådighet. Vi hade då säkert tvingats köpa frysaggregatet för jag skulle vilja se dem som tycker att hallen skulle ha varit stängd.
 
Umeå behöver självklart en ishall precis som vi behöver Gamliavallen, Noliahallarna, Sporthallen, Friidrottsarena och andra hallar och vi bygger för innebandyn för betydligt större summor . Det här är ingen dålig affär för kommunen.

4 kommentarer

  1. J

    Köpa skulder på 60 miljoner för en krona? Man måste nog vara sosse för att begripa hur det kan vara en bra affär. Lika klokt som när Gauleiter Holmlund sålde umedalens sjukhus till balticgruppen för en krona månne? Herr Holmlund skulle ha avgått för länge sen, makt korrumperar och att sitta vid makten för länge påverkar bevisligen omdömet negativt.

  2. Jon

    Men förstår du inte vad han skriver? Fattar inte hur folk kan haka upp sig på detta. Finns ingen bättre lösningen. Andra alternativet är konkurs. Och om du läser tydligt så borde du förstå det…

  3. F

    Vad är problemet med KK. Konkar arenan så konkar Löven (Löven har fodringar som de kan glömma att få igen -> kk eller missat elitlicens vilket också i förlängningen get kk). Utan Löven finns inget behov av isladan. Så ska kommunen ta över 20 millar i skulder? Lägg dessa direkt på en ny arena. Fast då var det ju det där med kärleken till laget. Ska de få styra politiska beslut?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.