Ljug inte om Umeå Arena och Oroligheter bland ungdomar på många ställen

 

I går fattade fullmäktige beslut om förvärv av Umeå arena. Det fanns de som inte tyckte att det var ett riktigt beslut och det får man acceptera. Däremot fanns det med insinuationer, påståenden som är rena lögner och varit det inte inom politiken skulle en del beskyllningar falla under allmänt åtal. Ska inte upprepa dessa men beskyllningar men reflektera.
 
Det är ingen gräddfil när kommunen köper två ishallar för 1 krona med skulder på 60 miljoner, vilka är investeringar som gjorts sedan försäljningen av en ishall som kommunen då inte skötte bra.
 
Ska man använda även de argumenten när vi nu bygger nya hallar på Gamlia området för närmare 100 miljoner kronor och där behovet är främst för att tillgodose innebandyns behov så har jag sett två matcher genom åren.
 
De flesta kommuner har ishallar som är betydligt dyrare än Umeå Arena och det är en självklarhet att kommuner behöver både ishallar och sporthallar för innebandy och andra idrotter, liksom att kommunen behöver massor med fotbollsplaner främst med konstgräs där vi har många och vi har bedömt att vi även behöver en konstfrusen bandybana liksom en friidrottshall och en utomhusarena för den sporten.
 
Det finns inga gräddfiler utan idrottsanläggningar är dyra men behövlig för att kunna få aktiviteter främst för barn och ungdomar och ska det finnas bredd och intresse behövs också lag för vuxenidrott.
 
Ungdomsoroligheter på en del platser med mordbränder och våld mot utryckningspersonal. Det är en skrämmande utveckling . Integrationsministern ser inte dessa oroligheter som ett integrationsproblem utan tycker det är ungdomsgäng som hittat ett bra sätt att skaffa sig uppmärksamhet och bråkstakarna är inte representiva för statsdelarna.
 
Vad orsakerna är spelar ingen roll, men ungdomarna har också problem med att integreras i samhället. Den politik som förs med massarbetslöshet för ungdomarna är självklart en stor del av problemet och det är regeringens ansvar att ha en politik för detta och inte enbart ett problem som går att lösa lokalt av polis och andra myndigheter som Sabuni säger

5 kommentarer

  1. Partipolitik av Rosengård

    Apropå det sista är du litegrann ute och cyklar. Ungdomsarbetslösheten har lite med saken att göra då de här ungdomarna sällan har gått ut grundskolan. De vet att de i detta land inte är straffmyndiga och att ingen kan göra något mot dem. Dessutom figurerar överklasslynglarna i de autonoma grupperna i vissa egna upplopp.

  2. Kicki Axengrip

    För mig som medborgare framstår satsningarna på idrottsarenor som lyx. Jag är visserligen mamma och har idrottande barn men vi måste ju se till helheten. Vi har många fina idrottsanläggningar redan. Varför kan vi inte nöja oss med det vi har och lägga pengarna på andra verksamheter som går sönder av alla nya sparkrav som kommer?

    I brevlådan för något år sedan damp det ner en broschyr om kommunens vision att göra Umeå till kulturstad. Jag såg rött för jag vet hur mycket reklammaterial och distribution kostar. Vi behöver våra pengar till sjukvård och skola! Snälla, snälla, sluta slösa för att sätta ”Umeå på kartan”.

  3. Leif

    Det jag aldrig kommer att acceptera är när människor som Kicki Axengrip säger som hon gör. Säg att kommunen aldrig skulle satsat på något gammlia, ingen ishall värd namnet, inget IKSU. Vad skulle våra ungdomar då få för mål när dom är små? Nu får dom kanske starten till en dröm, något att kämpa emot. Utan dessa skulle säkert många idrottande ungdomar skita i just idrotten och göra andra spännande saker som att förstöra osv. Vem tror ni då skulle skriva spaltmeter om hur dåligt allt är, jo människor som Kicki Axengrip.

    Tänk om man fick leva i en sådan liten bubbla, så enkelt allt skulle vara

  4. Kicki Axengrip

    Frågan var HUR MYCKET man ska satsa när det bara är småskrammel kvar i kassan. Och frågan är vilka behov är störst. Om dessa ungdomar får en usel skolgång och icke godkända betyg kommer de inte långt i arbetslivet. Och de allra flesta vet ju att en idrottskarriär sällan går att leva på.

    En saklig diskussion välkomnas men dina personliga påhopp lär du inte komma långt med. Jag ska be för dig!

    Kicki

  5. Karl

    Kicki, är det en nedskärning om man investererar för framtiden? Vilken tidshorisont ska vi planera för? Satsa allt på sjukvården och skolan detta år och redan nästa år åka flera varv i den nedåtgående spiralen? Eller ta en smäll nu och få en chans att kunna fördela mer på skola och omsorg nästkommande år? Det är det frågan handlar om. Hur vi ska kunna skapa mer skatteintäkter till kommande års välfärd? Ska vi arbeta för att öka kommande års skatteintäkter eller ge upp och invänta årliga nedskärningar i takt med att Umeås ekonomi stannar av?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.