Fullmäktigebegäran om ”plåster på såren”-pengarna

I går kom allianspartierna med en begäran om ett fullmäktige som särskilt ska hantera de nya pengarna som regeringen aviserat i sitt budgetförslag. Man gör hemställan för att försöka få Umeborna att tro att krisen är över.

I den budget som är antagen i juni sa vi socialdemokrater att om det kommer mer pengar så ska kommunstyrelsen bereda ärendet och föra upp det förslaget till fullmäktige. Detta då vi anande att regeringen skulle bli tvingad att lägga ett förslag om mer pengar till kommunerna så analysen vi gjorde inför junifullmäktige var helt rätt.

Däremot, oavsett hur mycket pengar det än är när vi har räknat ihop plus och minus, så gör det inte att det blir lättare längre fram. De extra pengar som tillförts nu (både de som kom i höstproppen och som vi hade med sedan tidigare i beräkningen från juni) så finns de bara för år 2010. Det innebär att de enbart kommer att kunna användas som omställning då det endast är en 1-årssatsning för att det inte ska bli så stora underskott 2010. Underskott som annars ska tas in 2011.

Pengarna för 2010 har snarare karaktären som ”lite plåster på såren” men är egentligen bara en nödhjälp då det inte är ramhöjande för framtiden och försvinner efter årets slut. Jag har sagt det förut och upprepar det igen att regeringens politik gör att arbetslösheten stiger då antalet arbetade timmar minskar vilket gör att även skatteintäkterna minskar.

För att förhindra kraftiga personalminskningar så skulle kommunerna behöva mer långsiktiga spelregler och tillföras resurser över tid, inte engångssatsningar. Då de utlovade pengarna försvinner redan efter ett år tycker jag inte regeringen ska ge skenet av att deras politik ger bättre kommunal service i framtiden, vilket inte stämmer. Regeringen har ju konsekvent valt skattesänkningar före välfärd.

Etiketter: , , ,

En kommentar

  1. TC

    Pengarna ska givetvis inte finns längre än vad krisen pågår och jag tror nog att det kommer ytterligare pengar ifall det skulle visa sig att krisen skulle bli långvarig. Kommunerna måste börja prioritera och skjuta satsningar på kultur, arenor och annat som inte tillhör det som kommunerna enligt lag måste göra på framtiden tills dess de åter har råd med dem. Ingen krona får alltså dras ner inom skolan och omsorgen så länge det finns kronor att föra över från kultur, arenor och annat som kommunerna enligt inte måste tillhandahålla.
    Att en lågavlönad nu får sänkt skatt och mer pengar i plånboken att handla mat åt sig o sina barn innebär ÖKAD välfärd, för välfärd är inte bara en enorm offentlig sektor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.