Resistenta bakterier

Det sägs i en kartläggning som gjorts inom EU att faran med multiresistenta bakterier är större än befarat och det som rapporten tycker är mest alarmerande är att det inte finns läkemedel som angriper bakterierna.

Det dör runt 25 000 personer per år i Europa på grund av detta och i Sverige är det fler än inom trafiken. Det behövs forskning självklart för att finna nya botemedel men det tar tid och det kostar mycket pengar.

Det har inte sagts något i media om orsaken till utvecklingen av resistenta bakterier men det borde ju ha att göra med den överutskrivning av antibiotika som sker. Det är väl känt inom den medicinska kompetensen men fortfarande skrivs det ut alldeles för mycket antibiotika som t.ex. penicillin. Kanske orkar man inte stå emot patienternas krav att få medicin när man blir förkyld och i många länder finns dessa piller att köpa öppet ute i handeln vilket också bidrar att det bildas resistenta bakterier.

 

2 kommentarer

  1. hans

    Åter igen, doktor Holmlund har talat. Holmlund måste lida av skrivklåda eller är det så att han så gärna vill dela med sig av sina expertkunskaper? På vad grundar han sina påståenden att det överutskrivs medicin? Ett antagande eller? Anta, gör vi nog lite till mans. Ett helt onödigt antagande igen av Holmlund.

  2. Tomas

    Ett viktigt ämne som du tar upp i din blogg, förhoppningsvis kan ett avknoppningsföretag med säte i Umeå ge Europa och övriga världen lite hjälp på vägen i kampen mot antibiotika resistenta bakterier…

    Creative Antibiotics bildades år 2000 för att kommersialisera världsledande forskning vid i huvudsak Umeå universitet och Karolinska Institutet. Bolaget har utvecklat och patentsökt ett antal kemiska substanser mot bakteriella infektioner, så kallade virulensblockerande antibiotika. Substanserna oskadliggör vissa bakteriers förmåga att framkalla sjukdom utan att förgöra dem. Om bakterier avväpnas på detta sätt istället för att förgöras minskar risken för att bakterier utvecklar motståndskraft mot läkemedel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.