Hemliga jobbansökningar

Regeringen anser att statliga toppjobb som annonseras ut bör sekretessbeläggas i 10 år och därför kommer de med ett sådant förslag till riksdagen. Orsaken till detta är att många väljer att inte söka dessa jobb och riskerar sin karriär då man inte vill visa för sin arbetsgivare att man sökt ett annat jobb. Det är ett steg i rätt riktning.

Socialdemokraterna i Umeå har skickat in en motion om detta till årets partikongress. Det bör dock inte bara enbart gälla statliga ”toppjobb” utan även toppjobb inom kommuner och landsting och dess bolag.

I svaret på motionen så har man inte rakt av bifallit motionen men man är inne på att det behövs en översyn på något sätt och man hänvisar till en statlig utredning, SOU 2009:4.

Det är viktigt att fundera över vilken väg som man ska välja och om lagstiftning är den bästa vägen eller om det ska vara upp till den enskilde att kräva sekretess. Om nu regeringen kommer med förslag om statliga jobb så bör partiet driva att samma sak även ska gälla i kommuner och landsting.

Vägarna till detta kan som sagt vara många men nog kan det ligga något i att det är den enskilde som själv kanske ska avgöra om det vid en ansökan till ett jobb ska vara sekretessbelagt eller inte. Det är ju den personen som är lämpligast att bedöma om en ansökan kan skada dig i den fortsatta karriären.

Offentlig sektor måste kunna rekrytera de duktigaste människorna och det lyckas man inte med om ens karriär hotas om den som sökt inte får jobbet och det blir känt, då avstår många redan innan från att söka.

 

3 kommentarer

  1. Mats

    Nu Lennart är du snett ute – Edward Riedl håller med dig -då måste du vara ute och cykla!

    Edward R har inte mycket rätt i sina tankar – så Lennart nu måste du tänka om!

  2. PerOlof Johansson

    Upp flyga orden blott tanken stilla står. Om en ansökan till statligt jobb är besvärande för den som söker så säger det nog mer om det statliga jobbet än den sökande. Du Lennart behöver ju aldrig söka jobb så din insikt om detta är förmodligen låg. Jag är ju i samma ålder som du och när jag nu blivit utkörd från Umeå Kommun har jag sökt mer än 40 jobb och alltid fallit på åldersfaktorn. I SVerige finns det en inställning till ålder som är förfärande åt alla håll. Det känns ändå som om detta är en fråga som bara berör politiker men rätt att hemlighålla det mesta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.