All tobak innehåller nikotin

Det har av någon anledning uppstått en felaktig bild av vad vi vill när det gäller arbetet med att jobba för en tobaksfrikommun. Orsaken kan vara flera men jag är säker på att en del av detta beror på det nyhetsinslag som var i Västerbottensnytt då min kommentar blev en liten olycklig snutt ur ett längre reportage. Sedan är det många som använt den felaktiga bilden till att styra debatten.

Åtgärderna riktas för och till kommunens arbetsplatser och ingenting annat. Det har aldrig varit tal om snuspoliser utan insatser för att få en bättre hälsa bland våra anställda. Ett folkhälsoprojekt så att vi får friskare anställda som mår bättre och då minskar också kostnaderna.

Och varför då tobak och inte enbart rökning? Lägger ut några länkar bara för att visa lite vad som skrivs om nikotin. Här, här och här.

Vårt förslag innebär att en hälsofrämjande och långsiktig kraftsamling för tobaksfrihet ska genomföras under 2010 och 2011. Ingeting annat.

Och det finns starka skäl till varför vi hjälper våra anställda att sluta med tobak och att försöker förmå våra unga att inte börja snusa eller röka.

 

Etiketter: ,

5 kommentarer

  1. Erika

    Du är väldigt snabb på att skylla på andra, Lennart. Och skylla på att media tolkar dig fel – alltid är det medias fel och du verkar inte ha något med deras rapportering att göra. Det kanske börjar bli lite dags för dig att bli lite mer självreflekterande och rannsaka dig själv och vad som kommer ur din mun.

    För det är ju faktiskt du som säger att du vill ha ett förbud mot tobak (inkl snus), det är du som säger att man kanske ska se över löner för de som nyttjar tobak, att de som nyttjar tobak är mer sjuka än andra. Det är inte mediaaktörerna som säger sånt, de rapporterar det du säger.

  2. Erika

    forts…
    Att förbjuda sina anställda att snusa, att hota om lägre löner för gruppen snusare är att verkligen utnyttja sin maktposition som arbetsgivare.

    Tänk om du och ni från start hade pratat om att erbjuda tobaksavvänjning för de kommunanställda och stannat där. Tänk vilken skillnad det blivit i rapporteringen i ämnet. Tänk vilken annan bild som hade basunerats ut!

  3. Michael S

    Det här håller inte Lennart, att skylla allt på media. Igen. Du har varit i den mediala hetluften i decennium vid det här laget.

    Nu till sakfrågan. Vi som såg och hörde inslaget i V-bottensnytt hörde Umeås högsta politiker göra kopplingen mellan personliga val/beteenden och lönerevision. Att sköta sin hälsa kan givetvis påverka prestation på arbetsplatsen. Men att göra hälsa till en indikator i sig är en farlig väg att gå. Det finns många faktorer som påverkar hälsa, och som är personliga val. Motion och kost är bara två uppenbara faktorer. Var ska gränsen gå mellan indikatorer för värdering

  4. Michael S

    … och den personliga integriteten. För mig är den gränsen överträdd i och med ditt uttalande. Hälsa är för övrigt en livsvid fråga, och lldeles för stor och viktig för att reduceras till en lönefråga. Och ansvaret ska delas mellan arbetsgivare och arbetstagare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.