Umeås byggare duktigast i landet

Idag ska jag passa på att berömma Umeås byggjobbare och Umeås duktiga byggföretag. Ingenstans i landet finns det så duktiga husbyggare som i Umeå. Och då menar jag trä, betong och murare och några andra grupper som bygger upp husen (för sedan tillkommer installationer av olika slag).

I Umeå bygger man hus under 1 timme per kubikmeter eller rättare sagt mellan 0,8 till 0,9 timme. Det finns de som vid enstaka tillfällen kommer lägre. Jag vet att bland annat NCC har haft låg produktionstid. På många andra platser i vårt land ligger man runt 1,4 och det finns exempel på ända upp till 1,7 timme per kubik.
 
För att hamna där man är krävs kunniga byggjobbare och ett fungerade lönesystem där prestation belönas. Det krävs också duktiga lagbasar som har ett stort ansvar bland de kollektivanställda. Det krävs självklart även duktigt folk på de olika nivåerna på företags- och tjänstemannasidan. Inte minst arbetschefer och platschefer men man får inte glömma bort någon för ska det flyta bra så krävs att man drar åt samma håll på alla nivåer.
 
Jag såg till min glädje att man låg i topp i inkomstligan och det måste bero på att alla tror på ett system som belönar produktivitet och effektivitet. Det brukar också vara så att om man har ett fungerande lönesystem som belönar produktivitet då brukar företagen också tjäna pengar. Det ska finnas konkurens mellan bolagen så att man anstränger sig att göra bra och billiga jobb, då gynnas hyresgästerna och bostadsrättsinnehavarna för hyran blir billigare.
 
En stad som Umeå behöver duktiga byggare om vi ska växa och hålla hyrorna nere. Det är även viktigt att beställarna ser till att nyttja den kunskap och kompetens som finns att bygga bra och bygga billiga bostäder. Det här är visar också på att man inte bör ställa krav på materialval, däremot att man ska ställa funktionskrav när det gäller energiförbrukning. Vi ska inte fördyra byggandet i onödan för då har ingen råd att bo.
 

2 kommentarer

  1. Kent Lundholm

    Om man ska man räkna som du gör Lennart, så är det numera färre vårdpersonal per vårdtagare – så därför borde ju undersköterskor och sjuksköterskor, även de, få högre lön genom rationaliseringsvinster. I övrigt tycker jag att du tänker rätt – men glömmer kvinnorna i kommunalverksamhet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.