Turerna runt Vattenfall

I gårdagens Agenda tycker jag turbulensen i Vattenfall fick ett ansikte och analyserna är jag säker på var helt korrekt. Den analys jag bygger mitt ställningstagande på var Peter Wolodarski, politisk redaktör från liberala Dagens Nyheter, och Lena Melin, inrikespolitisk kommentator från Aftonbladet, och inte käbblet mellan Maria Wetterstrand, Miljöpartiet, och centerns statssekreterare Ola Alterå.

Man var överens om att regeringen inte ger klara styrorder till Vattenfall beroende på de stora motsättningarna som finns inom regeringen och energipolitiken. Centern motsätter sig mera kärnkraft medan de andra partierna menar tvärtom. Övriga allianspartier vill dessutom att det ska vara ett internationellt bolag medan Centern vill nöja sig med Sverige. Vattenfall som stort europeiskt företag inom energi moderniserar också kolkraften i Tyskland där kärnkraften inte står högst i kurs. Vi har nog inte sett slutet på Centerhärvan när det gäller hanteringen av Vattenfall. Bloggade om Vattenfall redan i slutet av förra veckan här och även tidigare.

 

Etiketter: ,

2 kommentarer

 1. TC

  Detta visar att staten inte bör äga företag, o staten kan ju inte vara både lagstiftande o kontrollerande myndighet samtidigt som staten är en av företagsägarna som staten ska reglera o kontrollera.
  Vattenfall måste privatiseras medan enbart infrastrukturen, kraftledningsnätet, behålls av statligt ägande.
  Istället för att ta ut vinst ur Vattenfall så kan staten ta ut exakta samma belopp genom att beskatta rätten att använda våra älvar till att producera el.

 2. Ansvar och direktiv?

  Hur var det med S-ansvaret och direktiven före nuvarande regeringen? Huvudfrågan bör vara om Vattenfall skall bedriva verksamhet i ex. Tyskland. Att Tyskarna kräver absolut ansvar är faktist förståeligt.

  Den stora frågan för oss Svenskar bör vara om vi skall bedriva kärnkraftsverksamhet i ex. Tyskland.

  Ägardirektiv och ansvar måste avkrävas den gamla socialistiska S-regeringen och naturligtvis även den nuvarande. Positivt att den nuvarande regeringen lyft denna fråga till mer offentlighet.

  Sans i debatten tack.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.