USA största miljöboven

Amerikanarna är de som släpper ut mest av växthusgaser per person i hela världen och Obama har meddelat att han ska komma till Köpenhamn och med beskedet att de ska minska utsläppen med 17 % fram till 2020.

Det är mindre än andra länder men det känns som om bedömningen är att det inte finns en politisk vilja i USA att fatta beslut om hårdare krav. De krav som USA kommer med är dock betydligt lägre än vad Europa är beredda att göra. Och det verkar ligga i den amerikanska attityden att andra ska göra saker men att ingen ska lägga sig i vad den enskilde amerikanen gör. Den liberala politiken kallas det.
 
Det är också effekterna av den fria marknaden. En marknad utan kontroll och utan statlig inblandning, helt enligt det amerikanska idealet. Så har det i synnerhet varit inom finansvärlden. Ett förhållningssätt som nästan höll på att göra så att världens finanssystem havererade. Skattebetalarna, konsumenterna och medborgarna i hela världen är nu de får betala för effekterna av detta generösa förhållningssätt med bonusar utan prestationskrav och ansvar.
 
Konsumentmakt är viktigt. Hela den amerikanska bilindustrin verkar vara på väg att haverera då amerikanarna inte känt av den miljömedvetande som spridits över världen. Nu vill nästan ingen köpa bilar som har stor miljöpåverkan. USA:s påverkan på världshandeln kommer troligen att minska p.g.a. av dessa skäl men även av andra skäl som deras eviga krigande i andra länder.
 
Även USA måste ta miljöfrågorna och utsläppen på allvar men det finns en konflikt mellan den amerikanska drömmen och vårt gemensamma klimatansvar på jorden. Då går det inte att fortsätta att vara egoistiskt och bortse från sitt ansvar. Då ska snarare handel med länder som tar sitt ansvar och har mycket mindre utsläpp per person premieras.
Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.