Motion gör folk smartare

Det är en självklarhet att folk mår bättre av motion. Nu har det även fastslagits i en stor undersökning att fysiskt aktiva får högre IQ då man klarar studierna bättre och får mer kvalificerade jobb.

Det här visar en omfattande studie gjord på 1,2 miljoner män vid mönstringen. De resultaten anses också gälla kvinnor.
 
Hjärnans främre delar får genom motion ett ökat blodflöde. Det innebär att motion ger bättre sömn, bättre immunförsvar, det ger lägre risk för sjukdomar som depression och demens, samt bättre förmåga att reglera blodtryck och blodsocker. Dessutom frisätts olika tillväxtfaktorer i hjärnan vilket leder till fler blodkärl. Allt detta går att läsa på svt.se/rapport
 
Kunskapen torde väl egentligen inte vara ny men kanske får det fler att gå från ord till handling. Föräldrarna har självklart den viktigaste uppgiften att se till att barn och ungdomar får lära sig att röra på sig. Kommunen å sin sida får se till att det finns anläggningar som gör att man har möjlighet att utöva sin fysiska aktivitet. Och detta är något för Svenskt Näringsliv att tänka på när de alltid säger att det är fel av kommunerna att bygga idrottsanläggningar och att man istället ska sänka skatten.
 
Det borde vara självklart för de flesta att det är bra för företagen om deras anställda är mindre sjuka och är friskare, samt om de har fått en högre IQ. Motion oavsett när den sker har samma positiva effekt och därför är det viktigt att alla försöker röra på sig.
 
* Svarta tisdagen
I dag träder FRA-lagen i kraft som regeringen drev igenom och som gör att den teletrafik som går över landsgränsen får avlyssnas.
 
En annan sak som händer idag är att SAAB:s öde troligen avgörs. Den passivitet som regeringen visat i ärendet kommer troligen att vara en bidragande orsak till att SAAB:s tid är räknad, även om vissa förhandlingar kan pågå en tid. I Tyskland tog statsministern ansvaret och ägnade mycket tid och kraft för att rädda Opel. Sverige väljer istället att skicka statsekreterare Jörgen Hägglund för att prata med GM:s styrelse. Är det nonchalans eller bara ett medvetet val?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.