Ålidhem en hållbar kulturstadsdel

Regeringen har idag beviljat pengar till projektet ”Ålidhem – den hållbara kulturstadsdelen". Beslutet innebär att Umeå kommun, Umeå Energi, och Bostaden får 33 miljoner kronor. Det är bra.

Bakgrunden till projektet är en vision om att göra Umeå till ett nordligt nav för modern miljöteknik. Kommunen och de kommunala bolagen har en viktig roll i att visa vägen men också våga ta tillvara de möjligheter som finns. Umeå kommun, Bostaden och Umeå Energi tillsammans med näringslivet satsar därför på att bygga en ekonomiskt, socialt och miljömässig hållbar stad.
 
Satsningen på Ålidhem omfattar ca 500 lägenheter (varav 130 nybyggnationer) och ny teknik blir särskilt viktigt när Ålidhem får en ny profil.  Ålidhemsutvecklingen anknyter till Umeås kulturhuvudstadssatsning, men redan idag har Ålidhem en viktig roll i och med att design-, konst- och arkitekthögskolan använder Ålidhem när man vill testa och utveckla nya saker.

7 kommentarer

  1. Maria

    Vore det då inte bra ur kultursynpunkt att bevara verksamheten i en skola som fungerat bra i 80 år istället för att lägga ner samt att ur hållbarhetssynpunkt inte öka på biltrafiken i området genom att lägga ner ovanstående skola?

  2. TC

    Umeås lokalbussar kör fortfarande omkring på diesel så Umeå kan inte kallas för ett nordligt nav för modern miljöteknik. Bussarna bör drivas på biogas eller vara trådbussar. Bostaden måste anordna eluttag med separat elräkning åt alla hyresgäster så att de kan ladda sina pluginhybrider som kombinerar biogas med eldrift. Hyreshustaken inne i stan är perfekta för små vertikala vindkraftverk. Umeå Energi bör bygga flera vattenkraftsnurror på botten av Umeälven. Kolbäcksvägen bör förbli en lokal tvåfilig ringled medan fyrfiliga Europavägar dras UTANFÖR stan.

  3. Oroad förälder

    Vad menas med detta? Ska det byggas 130 nya lägenheter? Då kommer verkligen inte alla barn som vill gå på Ålidhemsskolan att få plats.

    Kanske läge på att satsa på kulturen på Sofiehem och låta en av de äldsta byggnaderna, skolan, vara kvar. Fram för Ålidhem OCH Sofiehem. Låt barnen få en bra skolgång med tillräckligt stora lokaler i båda stadsdelarna.

    Ett annat alternativ är ju förstås att bygga ut Ålidhemsskolan så att den blir tillräckligt stor men det kommer garanterat att bli dyrare än att låta Sofiehemsskolan vara kvar. Spara pengar – rädda Sofiehemsskolan!

  4. Ålidhemsbo sen födseln

    Va kul att pengar finns till att satsa på vårt område. Jag hoppas att det inte bara blir studentbostäder som byggs. Nu måste nya Ålidhemsskolan byggas ut omgående alternativt att Sofihemseleverna får gå kvar på sofiehem tills de börjar 6:an som förr för annars är jag rädd att våra barn inte får plats. Alla står inte i friskolekön och jag har inte råd med bil, så det är inget alternativ för mig. Vore roligt om ni vågar satsa och tro på vårt område!

  5. Jenny

    Hej Lennart Holmlund!
    Jag älskar på många sätt Ålidhem, jag kom dit som student för på 90-talet och har många fantastiska minnen från den tiden. Det är positivt att stadsdelen utvecklas i ovan beskrivna anda tycker jag.

    MEN ska man vara långsiktig och klok ska man också lyssna på medborgarna! Än är det inte för sent att rädda Sofiehemsskolan!

    Om barnen kan få gå i en liten, väletablerad och skola när de är små kommer föräldrarna med glädje följa de större barnen till en Ålidhemsskola som kan fungera så som det från början var tänkt. Tvångsflytt av barn är av ondo och i nuläget helt onödig

  6. Lars, förälder på Sofiehem

    Härligt! Jag måste säga att jag inte trodde på denna vision när den presenterades. Hoppas pengarna räcker till att förverkliga den. Med risk för att låta tjatig vill jag uppmana Dig, Lennart, att sätta Dig in i prognoserna för området och själv avgöra om det är vettigt att lägga ner Sofiehemsskolan. I din insändare i VK samma dag som förra fullmäktige skrev du att du inte tvivlar på siffrorna. Det gör inte vi heller, men däremot på TOLKNINGEN av siffrorna. Blir nya skolan populär finns risk att den blir full och att nya dyra skollokaler måste byggas. Varför inte behålla Sofiehemssskolan ist?

  7. Gunilla Hörnblad

    Naturligtvis ska Sofiehemsskolan finnas med i den hållbara kulturstadsdelen Ålidhem. Eller hur? Det är ju självklart. Två fina skolor med bra lärandemiljö för både små och stora barn. Det vore ju pinsam att lägga ned Sofiehemsskolan i det här läget när man ju ska visa på framtidstro. Plats för många barn behövs ju då. Och skolor som finns så nära i området att det mesta av bilskjutsning elimineras, för att visa att man menar allvar med miljön.

    Sofiehemsbo

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.