Klimathotet och skogen

Att regnskogar avverkas är ett globalt miljöhot då det bidrar till att medeltemperaturen stiger och vi får vad som vanligen kallas för växthuseffekt.  

Men när det gäller Sverige är det precis tvärt om. Skulle vi öka avverkningarna så att skogen totalt sett skulle kunna växa mer så bidrar det till att klara miljömålen.

Skog som växer binder nämligen kol och det finns inga konflikter mellan ökat skogsbruk och bevarande av den biologiska mångfalden. Ett mera effektivt skogsbruk ger också bättre förutsättningar att ha en bra välfärdspolitik då den svenska skogen har haft stor betydelse för det välfärdsland som vi lever i. Även om den nuvarande högerregeringen gör allt för att försämra välfärden.
 
Fritid hyr numera skolidrottshallar
Igår flyttade vi pengar från skolan till fritid (för en del av hyreskostnaderna för gymnastikhallar). Det är ett gammalt uppdrag sedan 2007 och helt kostnadsneutralt för skolan. Inget nytt alltså för de flesta i kommunen men igår var det fullständigt omöjligt för berörda att lyckas förklara detta för TV4.
 
Uppdraget härstammar alltså redan från 2007 då fritid tillsammans med tekniska fick i uppdrag att utreda rutiner för andrahandsuthyrningar. Resultatet blev att fritid hyr lokalerna av fastighet (och för att de ska kunna betala hela hyran inklusive städning förs 6,9 miljoner över från grundskolan och 2,4 miljoner från gymnasiet för den kostnad som de har). Beslutet innebär således att fritid får hela hyresavin från tekniska.
 
Skolorna kommer fortfarande att ha den tid som behövs för skolans behov medan fritid hyr ut till föreningslivet alla övriga tider då inte skolan har behov av lokalerna. Som sagt ett helt neutralt förslag för skolornas del både verksamhetsmässigt och kostnadsmässigt. Däremot kanske vi kan öka nyttjandegraden än mer i lokalerna.
 

2 kommentarer

  1. Jon

    Finns det inga konflikter mellan skogsbruk och biologisk mångfald och lagrar skogen verkligen kol efter att den avverkats och omvandlats till kortlivade produkter som papper och möbler?

    Jag tror att du behöver läsa på lite innan du slänger ur dig påståenden som totalt saknar grund.

    Att skogen haft positiv inverkan på välfärden ligger dock kanske närmare sanningen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.