Liberal monopolisering

Det finns anledning att fundera över det fria ordet och om detta verkligen finns, om än i vissa forum på nätet. I dagens tidningar går att läsa att det föreligger ett förslag från VK-koncernen om en sammanläggning/samarbete mellan redaktionerna VK/VF.

Risken med ökat samarbete/sammanläggning är ökad likriktning och stärkt monopolställning. Idag styrs VK:s debattsida och insändarsida av den politiska ledarredaktionen. Men ibland framstår det nästan som om vissa tidningsartiklar och vad man väljer att publicera också präglas av detta synsätt.
 
Jag försöker själv vara en flitig debattör och insändarskribent men ibland känns det som mindre intressant att fortsätta vara det. Dels med tanke på urvalet som görs (vilka skribenter som kommer in) men också vilka värderingar (i inläggen) som framförallt publiceras. Men det är en sak. En annan aspekt på det ”fria” ordet är att man på nätet tillåter nivån att vara hur grovt som helst då man accepterar anonyma kommentarer. Jag tycker det är pressetiskt tveksamt då det som skrivs många gånger är direkt felaktigt.
 
Kanske är anledningen till att man vill behålla VF ekonomiska skäl, dels för att ku belägga pressarna mer, kunna sälja annonser till två tidningar samt få distributionsbidrag då finns flera tidningar. Men naturligtvis skulle jag inte ha något emot att det bildas en ny nättidning kopplat till arbetarerörelsen.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.