Årets två sista sammanträden

Det har varit några dagars uppehåll med bloggandet då andra saker har fått gå före. Idag har vi årets två sista sammanträden och troligen är vi klara före tolv med båda. Är säker på att ett ärende idag kommer att ge viss uppmärksamhet.

Centerpartiet bör städa framför egen dörr först
Sven-Olov Edvinsson var ute och cyklade i sin blogg i förra veckan. Han gick då ut och kritiserade att Ibrahim Baylan stod på socialdemokraternas lista i Västerbotten och likaså Jonas Sjöstedt för V. Vi anser Ibbe vara västerbottning trots att han är född i sydöstra Turkiet och skriven i Stockholm eftersom han vill kunna vara nära sin fru och sina två små barn när han är partisekreterare. Men de har planer att flytta tillbaka till Umeå.
 
Varför tar jag då upp detta? Jo, Maud Olofsson som är centerns partiledare står på två listor eller rättare sagt kommer att stå på två listor, både på Västerbottenslistan och på centerns lista för Stockholm. Och man kan ju fundera på varför då man enbart kan väljas in på en lista. Förklaringen kanske är att de är osäkra på om partiledaren kommer in i sitt eget hemlän eller att man hoppas att hon drar röster bland Stureplanscentern, som är mer höger än högern själv.
 
Att stå på två listor men enbart kunna väljas in på en kan i det närmaste betecknas som att lura väljarna och vad händer om röstetalet räcker på båda ställena vilken länsbänk sitter hon på då?
 
Ett slag i huvudet mot ökad jämställdhet
SLU har dömts till diskriminering då de hade ett antagningsförfarande (viktad lottning) som skulle göra så att fler män kom in på veterinärhögskolan. Det är fler kvinnor som läser till veterinärer och därmed blir det naturligtvis fler kvinnor som till yrket blir veterinärer.
 
Men det finns många andra yrken som också har en snedfördelning mellan män och kvinnor i yrkeslivet som diskuteras mindre, fast med den här typen av domar kanske det i framtiden blir ännu svårare att utjämna skillnaderna i kön bland anställda.
 
Samma sak kan måhända också ske vid rekryteringar om domen hårddras då man slagit fast att det är diskriminerade att ha positiv särbehandling vid antagande till studieplatser. Det gör det svårare att öka andelen underrepresenterat kön på arbetsplatserna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.