Klotterväggen på I20

Brottsförebyggande rådet har haft ute en remiss om klotterväggen på I20-området. Efter att ha läst igenom synpunkterna som har kommit in bör en konsekvens vara att verksamheten inte kan fortsätta som det gör idag, speciellt om man tar någon hänsyn till vad polisen tycker i detta fall. Verksamheten måste i så fall organiseras om till att bli en aktivitet under mer ordning och reda.

Särskilt bekymmersamt är polisens bedömning om att det finns en samvariation mellan de aktiva klottrarna och missbruk av narkotika. Mer än hälften av de aktiva klottrarna som polisen känner till bedöms missbruka narkotika och har dömts för narkotikabrott. Man gör också bedömningen att det sker en socialiseringsprocess i den bemärkelsen att äldre och mer erfarna överför sina kunskaper och värderingar till yngre förmågor.
 
Spraykonst eller graffiti i sig kan betraktas som en konstform, däremot är skadegörelse genom klotter på annans egendom ett brott. Även föräldraansvaret bör uppmärksammas i denna fråga då många föräldrar inte alltid fattar misstankar mot det egna barnet då det finns en laglig klottervägg.
 
Hur den samlade bedömningen blir vid fredagens Brå är omöjligt att i förväg bedöma men verksamheten bör inte fortsätta att drivas och hanteras såsom nu. Det bör i så fall vara under andra former, men det blir då upp till den nämnd som har ansvaret att tänka till och finna en lösning. Då bör missbruksaspekterna och ett förebyggande arbete beaktas särskilt så att inte klotterväggen leder till ökad brottslighet och drogmissbruk.
Etiketter: , , , ,

4 kommentarer

  1. Mikael "MMN-o" Nordfeldth

    Om det nu är så att många av graffitikonstnärerna brukar narkotika, är det inte bra att erbjuda dem förströelseaktivitet? Dels innebär det att alla är på samma ställe, dels innebär det att för varje stund de målar brukar de inte narkotika.

    Nämner rapporten något om huruvida personer är påverkade när de är vid platsen eller ej? Om de absolut, absolut flesta är rena när de besöker I20-väggen så är den inget annat än positivt.

    Sedan kan det vara intressant att jämföra med toppartister och alla människors musikidoler etc. Vem på topp 10-listorna brukar INTE droger aktivt, liksom

  2. Jonas Arvidsson

    Blir f*n förbannad när jag läser va som skrivs här…Är det ett skämt eller? Va är det som är så svårt att förstå..?? va är det där poliser och politiker som påstår att graffitimålare är narkotikamissbrukare??? Skärp er!!! Jag har lång erfarenhet inom graffitikonsten…Betydligt mer än va någon polis har i detta län! och det finns inget samband…Ni skriver ut att vi som målat länge delar med oss av våra erfarenheter..självklart gör vi väl de i vissa lägen om någon yngre frågar…men de vi berättar har med konstformen att göra och inget KRIMINELLT! Läs och förstå! man blir bara så sjukt less!

  3. Ellen

    Men hallå….backa tiden lite och se hur det har gått för Umeås ”Graff”målare….så gott som alla lever idag på sin konst eller har vidareutvecklats inom denna konstform. Dra inte alla över en kam, se till individen-den som vill använda droger gör det oavsett vad de har för intresseinriktning.
    Ta hand om väggen som finns och se den som en möjlighet att få utveckla en konstform som är etablerad i samhället!

  4. Officer

    Jag har ingenting emot laglig grafitti utan tycker tvärtom att grafittimålare måste ha möjlighet att utöva sin konstform som alla andra.

    Dock så vill jag uppmärksamma en annan aspekt av ämnet vilket är att flera av Försvarsmaktens förråd och skjutbanor (som är i bruk) har haft påhälsning av vissa ”artister” som måste ha missförstått var grafittiväggen ligger. Men det är klart, vem kan se skillnad på en igenväxt skjutbana och en som används.

    På grund av detta måste jag hålla med Holmlund och trots allt förorda att grafittivägen flyttas så att FM verksamhet inte störs ytterligare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.