Regeringen skiter i demokratin

Just nu är en ny lagstiftning om kollektivtrafiken ute på en lagrådsremiss och fort ska det gå. Frågan är om någon överhuvudtaget hinner läsa vad lagförslaget går ut eller remissbehandla det i de beslutande församlingarna, inte ens i Umeå där vi trots allt har sammanträden varje vecka.

Den utredning som chefen för rikstrafiken tidigare har lagt är ett förslag som mer eller mindre skulle ta död på all kollektivtrafik. Detta för att göra regeringens förlovade marknad tillfreds. Förslaget är att marknaden ska få ta åt sig alla sträckor där det går att få lönsamhet och resten ska vara ett offentligt ansvar och därmed ramla på skattebetalarnas axlar. Därmed raseras alla försök till en sammanhållen kollektivtrafik.
 
Vad den nya lagrådsremissen innehåller vet jag ännu inte, men svar måste skickas in före fredag och det går inte att få en förlängning. Regeringen har konsekvent valt en linje där man kör över allt vad en demokratisk process heter då man struntat i vad som tidigare varit vanligt och i enlighet med god demokratisk anda. I det aktuella fallet är det ett sätt för regeringen att hinna binda fast kollektivtrafiken i ett system som ingen vill ha och som blir svårt att förändra vid ett regeringsskifte.
 
Förslaget kommer från näringsdepartementet där centerpartiet har statsrådsposten och ansvaret för verksamheten men också ansvaret för den demokratiska hanteringen av ärenden. Det visar om något på den demokratisyn som numera präglas av centerpartiet. Intressant att se hur Sven-Olof Edvinsson (c) i bloggar och artiklar skyller på moderaterna och där förslag bromsats upp av finansministern enligt hans uppgifter.
 
Oavsett visar hanteringen av lagstiftningen för kollektivtrafiken på ett fullständigt förakt för den demokratiska processen.
Etiketter: , , ,

2 kommentarer

  1. Arbetare

    Är Sverige numera en diktatur?
    När hände det?
    Utredningar är bortrationaliserade, remissvar hinner inte ens komma in, vart tog demokratin vägen?

  2. Åsa Ögren

    Inte helt oväntat kanske… men jag delar Lennarts uppfattning helt och fullt. Jag fick igår ta del av den frustration som Sveriges Kommuner och landsting, SKL, visade över att man som branschorganisation för huvudmännen för kollektivtrafiken inte givits tillfälle att sätta sig in i det nya förslaget som kastats in i sista sekunden. Borgarna är så angelägna att tvinga bort denna samhällsnytta verksamhet från kommuner/landsting att man skiter fullständigt i demokratin. Respekten för den lagstiftande församlingen och därmed efterlevnaden av lagen verkar inte bry borgarna ett dyft.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.