Ersättningar till sjuka och arbetslösa ger också konsumtion

Regeringen för en ständig diskussion om att det är bättre att sänka skatterna än att ge högre ersättning till sjuka och arbetslösa. Det gjorde även Sven-Otto Littorin (m) vid debatten här i Umeå med Sven-Erik Österberg (s). Littorin och resten av högerregeringen vidhåller att det är bra för ekonomin att sänka skatterna då detta går till konsumtion. Visserligen kan det vara så för en del människor men de som redan har mycket väljer ofta att spara det extra utrymme som uppstår. Detta medan sjuka och arbetslösa som redan i utgångsläget har sämre konsumtionsmöjligheter vid försämrade ersättningsnivåer får ännu lägre konsumtion då de inte kan göra något jobbskatteavdrag.

Regeringens politik för sjuka och arbetslösa uppvisar snarare en missaktning mot de som har haft oturen att bli sjuk eller arbetslös. Det är obegripligt att förstå den borgerliga regeringens tro på att människor blir mindre sjuka och arbetslösa genom lägre ersättningar. Höjda ersättningar till både sjuka och arbetslösa skulle istället ge en ökad konsumtion och därmed en tillväxt i ekonomin precis på samma sätt som regeringens hittills ganska omfattande skattefrieri.

 

5 kommentarer

  1. Trotskij

    Någon använder mitt namn och skriver kommunist. Det är så omoget betende, men för att det ska bli några missförstånd så betyder jag nick till detta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.