Är det bra för Sverige att utrikesministern haft ett ansvar i Lundin Oil ?

 

Är det bra för Sverige att vår utrikesminister suttit i styrelsen för ett bolag som är misstänkt för folkmord i Sudan. Där är ställt utom allt tvivel som jurister säger att Carl Bildt satt i styrelsen för Lundins Oil under den tiden folkmorden skedde.
 Kammaråklagaren säger så här. Det finns anledning att anta att brott har förövats och att det kan finnas en svensk anknytning till ett sånt brott.
Nu är han inte dömd men frågan är om det är lämpligt att en utrikesminister kan misstänkas för ansvarig i ett bolag som är misstänkt för folkmord.
Carl Bildt var talesman för bolaget i Sudanfrågorna. Fredrik Reinfeldt har full förtroende för sin utrikesminister och det är väl ganska väntat och en koppling mot de gamla moderaterna. Bildt får man inte kritisera och han har en attityd där han mästrar och talar om som om att det han säger är den enda vägen.
Vi får väl se men den här undersökningen som kammaråklagaren inlett kommer säkert inte att vara klar före valet

6 kommentarer

 1. PerOlof Johansson

  Är det bra för Sverige? Fånig fråga…I Afrika har det hänt en skövling både nationellt och internationellt. I Nigeria läker det ut mer olja än utanför USA södra kust.
  Lundin Oil har förhoppningsvis beskattats i Sverige och betalat för sig i Afrika. Carl-Bildt har suttit i styrelsen ung fär som her Svanberg! Är det bra för Sverige att Svanberg är BP´s styrelse? Är det bra för Umeå att du hela tiden bloggar och är kommunalråd?
  Gör inte allt till valfrågor det fungerar inte!

 2. Jan Nilsson

  Var aktsam med orden. Det är bara i den socialdemokratiska retoriken man talar om folkmord, finns inga sådana misstankar. Folkrättsbrott, som är allvarligt nog, är vad det juridiskt handlat om. Det är olyckligt att folkmordstermen används så obetänksamt att den snart förlorar sitt värde och innehåll.
  Bildt kom in i Lundins styrelse i slutet av den period det gällde. Det skulle förvåna mig oerhört om han skulle ”ha något på sig” i detta. Men det är väl förklarligt att (S) med internationella stödpersoner försöker ”mjölka katten” så här. Kan man inte vinna med politik får man försöka med annat.

 3. TC

  Jag önskar att lokalpolitikern Holmlund lade ner mer energi på lokalpolitiken för att överlåta rikspolitiken åt socialdemokraternas riksdagspolitiker, för idag verkar det som om Holmlund egentligen vill till Riksdagen eftersom nästan varje bloginlägg handlar om rikspolitik vilket får det att verka som om Holmlund vill dölja bristerna i den egna förda lokalpolitiken. Umeå har enorma brister som omedelbart måste åtgärdas, som det usla företagsklimatet o det faktum att examinerade civilingenjörer måste lämna Umeå eftersom det inte finns några kvalificerade jobb alls för civilingenjörer i Umeå.

 4. Arbetare

  Nej, det är inte bra, inte för Sverige, inte för EU, inte för M, och mest av allt inte för Sudans bönder i området.
  Alla icke förblindade inser naturligtvis det!
  Hur blir man så förblindad? Makten?
  Tappar man helt förnuft, rättfärdighet och insikt?

 5. Pär Andersson

  Låt var och en bedöma vilket slags omdöme och vilken grad av girighet Bildt visat som styrelsemedlem i Lundin Oil. Det internationella kålsuperiet kommer antagligen att se genom fingrarna och därmed låta vår omhuldade utrikesminister segla vidare under sin interkontinentala luftballong.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.