Sökande till Universitet försökskaniner

Har haft två tidigare bloggar idag som du kan tittapå här nedan ochden första är att jag har bildbevis på att det funnits byggnader nedanför kyrbron och den andra är att pensionerna sjunker även nästa år och forutom att det ska vara samma skatt måste man se över den delen av pensionssystemet.
 
 
 
Antagningarna till Universitet måste bli rättvisare

Den borgerliga regeringen har gjort 331 831 personer som har sökt en högskoleutbildning i höst till försökskaniner för en illa genomförd och elitistisk antagningspolitik.

 
* Regeringens antagningsregler ökar den sociala snedrekryteringen. Språkval redan från årskurs fem påverkar högskoleantagningen vilket missgynnar elever från studieovana hem. Elever som läst in extra ämnen på KOMVUX för att bli behöriga missgynnas. Många gymnasieskolor ger inte alla kurser som ger meritpoäng. Elever på yrkesprogram har väsentligt svårare att få meritpoäng.
 
* Sökande med utländska betyg missgynnas jämfört med sökande med svenska betyg.
 
* De som gick ut gymnasiet före 2003 kan inte få meritpoäng och har svårare att antas och ingen möjlighet alls att komma in på de drygt 100 utbildningar som kräver mer än 20,0.
 
* Systemet med meritpoäng är mycket svårt att förstå. Många gymnasieelever vet inte
effekterna av att välja olika kurser i gymnasieskolan.
 
Så här säger vi
 
– När nu regeringens antagningspolitik nu havererat krävs snabba åtgärder som återupprättar människors förtroende för högskolans antagning.
 
– Antagningen måste bli rättvis. Sökande från olika utbildningar, årgångar och länder måste behandlas lika.
 
– Motverka snedrekryteringen. Val som elever gör i årskurs fem ska inte avgöra om de kan läsa på högskolan. Elever på vissa skolor och program ska inte missgynnas.
 
– Antagningen måste bli enklare att förstå. System som eleverna inte förstår saknar legitimitet.
 
– Vi ska stimulera studier i språk och matematik men inte med dagens kraftiga biverkningar.
 
– Viktiga förändringar av antagningen kan inte dras i långbänk utan behöver genomföras redan inför antagningen till höstterminen 2011.
 

En kommentar

  1. Ann

    Vad glad jag blir att du tar upp detta Lennart!

    Vad den borgeliga regeringen gjort är att se till att vi unga endast får EN chans att välja yrkesväg här i livet. Det ska vi göra så tidigt som möjligt och sedan leva med.

    Jag hade enorma problem att välja program, och då var ändå inte meritpoängen införda ännu (det blev ytterligare en chock när vi i 2:an skulle försöka förstå hur det påverkade oss, inte ens våra SYVar verkade ha riktig koll men jag hade tur, läste samhälls, annars hade jag fått det svårt att komma in på psykologlinjen som jag vill).

    Tack för att du insett detta!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.