Falsk moderat kampanj i försvarspolitiken

Moderaterna har fel om rödgrön försvarspolitik

Moderaternas påståenden

  • Försvarsminister Sten Tolgfors presenterade i går en rapport som hävdar att en rödgrön regering kommer att genomföra besparingar på försvaret med sex miljarder om året under nästa mandatperiod. Alltså fyra miljarder mer än vad vi redovisar vi vårt gemensamma budgetförslag. Moderaterna räknar då bland annat in effekter av bland annat höjd arbetsgivaravgift för unga och kilometerskatt.
  • Med dessa beräkningar som grund startar de nu en kampanj runt om i landet på temat "Rädda försvaret" där man lokalt kommer att hävda att ortens regemente kommer att läggas ner med en rödgrön regering.
Våra argument
  • Rapporten är felaktig. Det är allvarligt och olyckligt att en försvarsminister inte förstår hur en statsbudget fungerar. Försvarsmakten kompenseras i vår budget på samma sätt som alla andra myndigheter fullt ut för de skatteförändringar som ökar deras kostnader. Sten Tolgfors borde därför dra tillbaka den felaktiga rapporten.
  • Vi rödgröna presenterade redan i januari vår gemensamma försvars- och säkerhetspolitik. Vi kommer att fortsätta stödja omvandlingen av det svenska försvaret från ett invasionsförsvar till ett modernt insatsförsvar. Vi har givit besked om inriktning, satsningar och besparingar. Vi har givit besked att Sverige inte ska gå med i Nato.
  • Det är oansvarigt av regeringen att skrämma boende på regementsorter. Vi står för en trygg försvarspolitik. Det är viktigt att komma ihåg att Allianspartierna inte kan ge gemensamma svar på de mest grundläggande frågor om försvarets framtid. Det finns stora interna konflikter både när det gäller resurstilldelning och medlemskap i Nato. Vi rödgröna har lämnat tydliga besked på båda dessa punkter.
  • Vi Socialdemokrater har länge varnat för att ett yrkesförsvar med många anställda yrkessoldater riskerar att bli kostnadsdrivande. Därför har vi redan lovat att skyndsamt utreda och se över frivilligheten om vi vinner valet. Problemet är att högerregeringen sjösatte ett system som ännu inte är helt utrett. Det är hafsigt och slarvigt.
  • Precis som regeringens egen utredning anger (Dir 2010:45) ser vi möjlighet att effektivisera försvaret med två miljarder kronor utan att försämra vår försvarsförmåga. Vi har redovisat varje krona var och hur detta ska ske. Och det drabbar inte de orter eller förmågor som Moderaterna försöker skrämmas med.
 

En kommentar

  1. john

    Vet du inte ens vad ni själva beslutar om. S + MP + V har aviserat nedskärningar om 2-4 miljarder PER år under hela mandatperioden, det står tydligt i beslutet. Sammanlagt upp emot 10 miljarder kan det bli. Detta kommer att leda till nedläggningar…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.