Folkpartiet främlingsfientlig

Igår blev jag förvånad eller mycket förvånad då jag läste vad invandrarministern Nyamko Sabuni hade för förslag om arbetsmarknaden för invandrare. Förslagen hade hon skrivit i en bok, som jag visserligen inte läst utan citaten kommer från media.

  •  Hon tycker det är fel att en utlandsfödd som flyttat hit kan ha 16 månaders föräldraledighet.
  • Hon vill ha en låglönesektor för utlandsfödda med dålig skolunderbyggnad och utbildning.
 Jag blir förskräckt när jag ser att en minister i en svensk regering vill skapa en ny underklass som ska utgöras av invandrare som flyttar hit (som om inte många av dem redan har det besvärligt nog som det är idag).Folkpartiet vill skapa en ny klass i samhället med låg utbildning och låga löner, kanske kan de få ett RUT-jobb.
 
Rätt till ledighet och att vara hemma med sina barn måste omfatta alla. Hur mycket man får i ersättning av föräldraförsäkringen avgörs av vilken inkomst man har. Blir nästa steg att lågavlönade svenskar ska ha kortare tid än högavlönade?
 
De här förslagen gör mig rädd och visar på vilka mörkerkrafter det finns numera även i Folkpartiet. Det är långt ifrån det samhälle som jag vill ha, nämligen ett samhälle där alla människors lika värde respekteras och där varje människas drömmar och möjligheter tas tillvara.

6 kommentarer

  1. Andreas Bjerke

    Istället för att anklaga någon för att vara främlingsfientlig, förklara istället varför det är så viktigt att en nyanländ invandrare med ett fyraårigt barn måste ha rätt att inleda sin vistelse i Sverige med 16 månaders föräldraledighet? Är det inte bättre att barnet integreras via förskola och att föräldrarna påbörjar SFI, eler liknade? Det är ingen som säger att invandrare inte ska få vara föräldralediga med små barn. Detta gäller äldre barn, dvs barn som sedan länge börjat i förskola om de haft sverigefödda föräldrar. Varför är man främlingsfientlig om man tycker detta är orimligt?

  2. Lennart Holmlund

    Svar till Andreas Bjerke (2010-08-18 15:05)
    Det handlar om att behandla alla lika, har svenskar rätt till det då ska också invandrare ha det. Man är fämlingsfientlig då man ger sämre förutsättningar för invandrare och visst är man främlingsfientlig om deras arbete är mindre värt eftersom de ska ha lägre lön än svenskar som utför samma jobb, men du tillhör ju stureplanscentern och det förvånar inte mig att du som centerpartist delar den uppfattningen

  3. Anna

    Själv är jag socialdemokrat i min röstlängd. Blir dock som kvinna jättebesviken på att du Lennart inte satt dig bättre in hur föräldraförsäkringen för de flesta fungerar.Dvs att efter barnet fyllt ett år så måste man lyfta ut minst fem dagars föräldrapenning i veckan. Detta innebär att man som ”vanlig” förälder i Sverige med normal eller låginkomst, sällan har möjlighet att spara mer än några enstaka dagars fp till barnet är över 1,5-2 år. Tycker att det rättvisa vore att man räknade ut en medelnivå på hur många fp dagar en förälder i Sverige med en 2, 3 4 etc har kvar.Det är ”lika” för mig

  4. Soma Amin

    Du har så rätt Lennart! Att skapa ett regelverk som enbart ska gälla utländska föräldrar är inte vad jag skulle vilja kalla för integrations, utan snarare segregation & diskriminering i allra högsta grad.

    Jag är på alla sätt och vis positivt inställd till insatser som uppmuntrar nyanlända till språkinlärning och egen försörjning. Men det skall väl ändå inte göras genom fråntagande av rättigheter som det övriga samhället har?! En stor brist i Nyamkos förslag är att det krockar med mänskliga rättigheter om jämlikhet & rättvisa! Det går inte att täppa igen ett hål genom att gräva ett nytt hål

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.