Skattesänkningar eller välfärd

 

Finansdepartementet rapporterade i går att Sverige både i år och nästa år kommer ha underskott. Vi Socialdemokrater är tydliga med att Sverige ska tillbaka till överskott.
 
Finansdepartementet gör samtidigt bedömningen att det under mandatperioden växer fram ett reformutrymme. Fredrik Reinfeldt gav i sitt sommartal ett tydligt besked vad han vill använda reformutrymmet till: nya stora skattesänkningar.

 

Det finns en grundläggande skiljelinje i svensk politik kring hur reformutrymmet nästa mandatperiod bör användas. Är det mer sänkta skatter eller investeringar i skola, vård och omsorg. För oss Socialdemokrater är välfärd viktigare än stora skattesänkningar.
En opinioinsundresökning i dagens Aftonbladet visar att vi har svenska folket med oss i den frågan. Enbart 36 % av väljarna vill sänka skatterna i framtiden visar undersökningen.
Det är tydligt från Finansdepartementets prognoser att arbetslösheten biter sig fast. Enligt dessa prognoser dröjer det till slutet av nästa mandatperiod innan arbetslösheten har nått de nivåer som  vi lämnade över år 2006. Sverige behöver en ny regering som sätter jobben först.

5 kommentarer

  1. peter

    Jobben först? Tycker ni vill höja bidragen till dom som är hemma å drar benen efter sej först och främst! Hur fixar DU mer jobb i umeå ?

  2. dave

    Det är så lustigt hur ni socialdemokrater i ren panik letar efter områden där ni ska kunna rå på Alliansen. Nu hittar ni på att Alliansen skall göra skattesänkningar för 100 miljarder och att det står mot era satsningar på välfärden. Vad ska ni hitta på när det visar sig att Alliansen inte alls ska göra skattesänkningar på 100-tals miljarder?

    Det är skönt att se att svenska folket börjar genomskåda er politik mer och mer!

  3. Mr Cool

    Lennart, förklara för mig i enkla ordalag vilken välfärd som ”försvunnit” under denna mandatperiod????

  4. S.Lenn Pettersson

    Reformutrymmet ska bl a användas till kvinnorna i vården, lärarna i skolan, och till omsorgen. KOmmunerna ska få pengar. OCh förutom pensionärslyftet nästa år så kan det det ev bli mer längre fram. Reformutrymmets storlek måste visa sig först.
    Du glömmer o försvanskar så mycket Lennrt H.

  5. Mr Cool

    Nå Lennart…då frågar jag dig än en gång vilken välfärd som ”försvunnit” under denna mandatperiod????
    Om du i stället menar att vissa regelverk har skärpts (med all rätt) så stämmer det bättre. Men det är lika fånigt som att påstå att om inträdeskraven till Universitetsutbildning skärps så vill man ”nedmontera” utbildningen i detta land. Så är det ju inte.

    Min käre kusin sa inför förra valet…vinner Alliansen så försvinner all A-kassa. När jag träffade honom (51 år)i somras så medgav han att så inte hade skett. Hans liv har finansierats av soc. A-kassa och lönebidrag. Jo, han är sosse.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.