Östros mycket imonerad över vårt arbete med nyföretagande

 

Tomas Östros var här på besök före han deltog i den ekonomiska debatten som sändes i Svt som jag tycker gjorde bäst ifrån sig av alla och kommer att bli en bra finansminister. Han lyckades få Borg att erkänna att ersättningsnivåerna i sjuk och arbetslöshetsförsäkringen inte till hör välfärdens kärna.
Då vet vi att många i framtiden inte kommer att få mer än 50% i ersättning om de blir sjuk och då får de dessutom lägre pension för ersättningarna är pensionsgrundande
Vi passade självklart på att visa honom lite av Umeå och besöka några arbetsplatser och en av dem var att vi ville visa honom vad vi gör på Bic Factory för att få tillstånd nya företag och jag ska i ärlighetens namn säga att han blev mycket överraskat av allt det positiva  han fick höra och se både hur det kommit till och hur vi driver detta.
Dessutom blev han glatt överraskad över alla de företag som han hann prata med och att det till och med fanns designade glasögon med namnet Pajala. Han blev också djupt imponerad över hur företagen drivs och är tänkt att driva och den miljömedvetenhet som finns i  företagen.
Han blev riktigt glad då han fick höra att ett av företagen hade en fabrik i Bangladesh och att ett av kraven det företaget ställde var att det skulle finns väl organiserat fackligt arbete på fabriken och de övriga etiska krav de ställde på produktionen och krav som var bättre än krav som rättvisemärkt och andra krav.
Jag vet att Bic Factory har gjort mycket bra verksamhet det hör man inte minst på det beröm alla företag hade för hela systemet. Nu tillhör ju inte detta välfärdens kärna att satsa kommunala pengar för att hjälpa företag att komma igång så vi vet inte om verksamheten kan fortsätta om det blir ett regeringsskifte i Umeå eller att om det blir en borglig regering kommer ingrepp i vårt självstyre att vi inte får hålla på med det som ligger utanför kärnan

Det är klart att Östros, jag och Lena Ölund är glada över allt beröm vi får från de nystartade företagen

Fotograf är Mailn Grönborg med veksamhet på Bic som säkert kommer att lyckas med sitt företagande

5 kommentarer

  1. Lena Öhlund

    Det var faktiskt ett mycket lyckat och personligt studiebesök, roligt att du bloggar om det. Men den goda utväxling som projektet har och ger borde väl intressera fler oavsett politisk hållning?
    Lena Öhlund, verksamhetsledare BIC Factory

  2. Mr Cool

    Likt en Italiensk hemmadomare så tilldöms det egna laget av dig segern moralist även om de förlorat med 0-17 så därför är din åsikt att Östros vann debatten föga överaskande. Men jag ber dig citera meningen då Borg ”erkände” att ersättningsnivåerna i sjuk och arbetslöshetsförsäkringen inte till hör välfärdens kärna. Bara så vi lär oss att hålla oss till sanningen. Fackföreningar i Bangladesh må vara viktiga där samtidigt som facket I Sverige skriker ”go home” till Lettiska byggarbetare i Vaxholm. Om det sen finns en inrättning som genererar goda företag så är det bara bra.

  3. Andreas Georgsson

    Mr Cool, på en direkt fråga vad som ingår i välfärdens kärna, svarar han att försäkringssystemen som till exempel sjukförsäkringen, inte tillhör de prioriterade områden i välfärdens kärna.

    Om det inte är ett område som är prioriterat, så är tolkningen tydlig att den därmed inte ingår i kärnan.

  4. Mr Cool

    AHA, det var alltså en TOLKNING från vänstern i Umeå. Ett område som man uppfattar fungerar kan visst utgöra en kärnverksamhet även om andra områden för tillfället är prioriterade. Men L:s syfte är givetvis att smutskasta.

    Jag noterar också att Lennart suttit c:a 15 år på samma stol. De flesta vet att en förvaltning sjunker i effektivitet om den hanteras av samma personer mer än 5 år. Motargumentet är givetvis Lennarts erfarenhet men den som sökt jobb och är 50+ har bittert fått erfara hur lite just erfarenhet är värd. Lennart kanske borde föda upp grisar eller göra något annat produktivt.

  5. Anneli Jonsson

    Jättebra bloggat och kul att ni tog med Östros för att hälsa på nystartade företag. Kul med ett företag som både klarar av att växa samtidigt som man tar ett socialt ansvar. En nödvändighet för företag som vill överleva i framtiden.
    Kvartalkapitalismens företag, vars enda drivkraft är maximal vinstavkastning är en utdöende art!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.