För oss är idrott en del av välfärden

Dagens Eko rapporterar idag om att i många kommuner minskar stödet till idrotten kraftigt. Det har skett i var 5:e kommun. Det var visserligen ett kärvt läge när vi gick in i det här budgetåret då den sittande alliansen meddelade att kommuner och landsting kommer att få betydligt mindre pengar nästa år då staten drar bort 12 miljarder för kommun- och landstingssektorn.

Jag förstår att Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattson Weijber är orolig då många föreningar redan i dag har det kämpigt ekonomiskt. Neddragningar innebär höjda avgifter vilket gör att många familjer får det kärvt att ha sin barn i idrottsaktiviteter. Det finns stor oro för att idrotten blir en klassfråga och det håller jag med om till 100%, det får inte ske.
I Umeå har vi inte sänkt aktivitetsstödet då vi är av den bestämda uppfattningen att idrott men även kultur tillhör välfärden. Idrott  är en bra förebyggande verksamhet för barn och ungdomar. Det är bra för att hålla sig frisk och kry och all forskning visar också att det är bra för skolarbetet.
Vi vet dessutom att det är bra med aktiviteter så att inte ungdomarna riskerar att hamna på sned och istället för idrott syssla med rökning, alkohol och droger. Får vi tillräckligt med pengar kommer vi inte att skära i stödet även den kommande mandatperioden. Vi kommer också att fortsätta att se till att det finns tillräckligt med anläggningar så man kan utöva sin idrott. Vi har fortsatt att bygga ut, trots att det varit kärvt, men jag är säker att det är en bra social investering. För oss går välfärd före skattesänkningar och idrotten är för oss en del av välfärden vilket det inte varit i många andra kommuner som skurit ner på anslagen.
 

En kommentar

  1. Mr Cool

    Lennart försöker framställa det som om all idrott danar goda medborgare precis som i det gamla DDR. Men ta exempelvis pöbelsporten fotboll där det numera inte är lämpligt att ta med sig sina barn på matcher för allt våld, vandalisering och oreda på läktarna. I våra storstäder så vankas det sen offentliga slagsmål mellan supporterskarorna. Jo, jag vet att sossarna är beredda att spendera ALLA våra skattepengar. Är det inte idrott skall de skickas iväg på något flumprojekt utomlands. Ju längre bort desto bättre. SIDA sponsrade ju kommunistpartiets valkampanj i Colombia nyligen. PARTISTÖD??

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.