Centern förde oss bakom ljuset

I SÖNDAGENS Svenska Dagbladet avslöjar Jesus Alcala hur den centerpartistiske jordbruksministern Eskil Erlandsson använde den statliga myndigheten Jordbruksverket för att mörklägga problemen i pälsdjursbranschen över valet.

Jag blir upprörd men inte alls förvånad. Borgarna har på tvärs med vad de lovade förra valet varit väldigt pigg både på att utse egna partikamrater till generaldirektörer. Och de tar alla chanser att politiskt detaljstyra myndigheternas arbete. De verkar inte ha klart för sig att statliga myndigheter som bekostas av skattemedel faktiskt inte är regeringspartiernas valarbetare.
 
Ett lokalt exempel som jag råkar känna till är hur alliansen på ett ganska fult sätt försöker ta åt sig äran av hur effektivt Botniabanan har byggts, fast det sannerligen inte är deras verk. Bygget blev 629 miljoner kronor billigare än beräknat.
 
Varför fick vi inte veta det före invigningen? frågar väljare jag möter. Hur mycket det kostade i slutänden måste någon väl ha vetat innan och ja, det visste man så klart.
 
Själv sitter jag i Botniabanan AB:s styrelse och kan intyga att man har exemplarisk ordning på slantarna och att slutpriset var klart flera veckor före invigningen. Jag vet också att projektet planerade att gå ut och berätta om den glada nyheten i god tid före invigningen. Men det stoppade alliansregeringen!!!
 
Näringsdepartementet under Maud Olofsson bestämde att den glada nyheten om de sparade pengarna absolut inte fick komma ut förrän under presskonferensen med samma Maud Olofsson på själva invigningsdagen! Som om det var Maud Olofsson som hade sparat pengarna! Märkligt agerande. Väljarna blev förda bakom ljuset och fick helt i onödan vänta med att få veta hur våra gemensamma resurser har hushållits.
 
Agerandet är inte bara ministerfåfänga. Det är också odemokratiskt. Om folk hade känt till det ekonomiska resultatet tidigare hade dem kunnat ställa krav, exempelvis på att pengarna kunde användas som grundplåt i Norrbotniabanan. Men kanske var det just detta som Maud var rädd för! För några löften om att den ska byggas gav hon då inte.
 
Sverige behöver en ny regering som inte missbrukar den statliga förvaltningen till valarbete. Det gäller oavsett om det handlar om minkar eller om järnvägsbyggen. Fast i alliansens värld lär det ju förstås inte bli så mycket mer av järnvägsbyggen, men desto mer av plågade minkar.
 
 

Alliansen ungdomsfientlig
80 000 ungdomar mellan 18 och 24 år levde på socialbidrag någon gång under 2009 och 41 000 saknade A-kassa då de inte arbetat och klarat kraven och för en del var det för dyrt. Det är de som fått lida för skattesänkningarna för de som har det bäst ställt. Dags att byta regering
Balticgruppen såg att regeringens politik för ungdomarna var felaktig och satsade själv 20 miljoner för att det skulle skapas ungdomsjobb inom Umeå kommun

Nedan är några bilder från invigningen av Botniabanan.


2 kommentarer

  1. Daniel

    Enligt SCB så hade 79188 ungdomar socialbidrag 2009. Samma siffra 2005 var 75187, det är riktigt.

    Däremot bodde det 872335 ungdomar i Sverige 2009 mot 752185 år 2005. Alltså har andelen ungdomar som varit beroende av bidrag fallit från 10% till 9%. En förbättring under alliansens tid, relativt sett, med andra ord.

  2. Mr Cool

    På tal om bluff med siffror och Botniabanan för detta kan man läsa i bl.a. DN ”De direkta kostnaderna i form av att investeringsutgifterna sticker i väg när planering och genomförande drar ut på tiden. Ett exempel på detta är bygget av Botniabanan. Där har de många överklagandena enligt Banverkets beräkningar lett till merkostnad på minst en miljard kronor”.

    Är det så illa att ”Pampen” än en gång försöker föra väljarna bakom ljuset med glädjekalkyler.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.