Ökade klyftor med Moderaterna och Reinfeldt

I SVT:s duell påstod Reinfeldt att klyftorna inte har ökat under hans tid som statsminister. Allt är finanskrisens fel, enligt Reinfeldt och visserligen ledde finanskrisen till börsfall som minskade kapitalinkomsterna, men att det skedde har ingenting med regeringens politik att göra. Högerpartiernas egen politik, både den som har genomförts under mandatperioden och den som Moderaterna går till val på, innebär kraftigt ökade klyftor.

Massiva skattesänkningar till dem som har det bäst har skett på bekostnad av välfärden och solidariteten i vårt land. Vi socialdemokrater vill föra en politik med mer rättvisa skatter (bl.a. ska straffbeskattningen på pensionärer tas bort). Det är tillsammans och med solidariska skatter som vi finansierar vår gemensamma välfärd.

Siffror som talar sitt tydliga språk när det gäller Moderaternas politik:
* De senaste fyra årens politik har gett lika mycket till den procentenhet som tjänar mest (cirka en miljon kronor eller mer) som till 25 procent av svenska folket tillsammans. (källa: Riksdagens utredningstjänst)

* De förslag om nya inkomstskattesänkningar – á 15 miljarder kronor – som de borgerliga partierna föreslår ger lika mycket till den tiondel som tjänar bäst som till 60 procent av svenska folket tillsammans. (källa: Riksdagens utredningstjänst)

* Arbetslösheten har också ökat kraftigt. Arbetslösheten oktober 2006 (säsongsrensad): 316 500. Arbetslösheten juli 2010 (säsongsrensad): 423 100. Totalt har det därför blivit 100 000 fler arbetslösa på fyra år. (källa SCB/AKU)

* Barnfattigdomen når i dag rekordnivåer och beräknas öka med närmare 50 procent mellan år 2006 och år 2010. Vart sjunde barn lever i dag under fattigdomsstrecket.

* Socialbidragen ökade under de första två kvartalen 2010 i åtta av tio av kommuner. Kostnaderna har ökat med över en miljard kronor jämfört med samma period år 2006.  

På uppdrag av Dagens Industri har Novus genomfört en mätning om synen på skattepolitiken.

* 53 procent anser att det är bra för Sverige med högre inkomstskatt för personer som tjänar över 40 000 kr i månaden. Enbart 36 procent anser att det är dåligt.

* 60 procent anser att det är dåligt för Sverige att ha högre skatt för pensionärer m.fl. Enbart 27 procent anser att det är bra.

Nedan är en bild från en av s-föreningarnas aktiviteter i sitt bostadsområde.


 

3 kommentarer

  1. Mr Cool

    Med att minska klyftorna menar Lennart att de som gör det där lilla extra inte skall ha något för det och dom som gör ingenting skall ha det lika bra som dom förstnämnda. Det kallas visst solidaritet.

    I gamla kommunistländer som fortfarande lider av arvet reglerar man denna typ av jämlikhet medelst MUTOR d.v.s. löneskillnaderna är små men standardskillnaderna är stora eftersom människor i nyckelpositioner som läkare, advokater, poliser etc. kräver kompensation i kontanter eller ädla metaller.

    Vänstern vill INTE belöna arbete men vill höja BIDRAGEN för de som inte arbetar.

  2. Leif

    Måste säga att jag är överraskad över hur illa sossarna har läst valrörelsen. Det finns en fråga, sjukförsäkringen, som Alliansen inte kan värja sig emot. Hade jag suttit som strateg hos er hade jag tvingat varje människa i Sverige att inse att dom blå är hjärtlösa. Jag är inte rik, jag bryr mig inte om ökade klyftor, jag bryr mig om hur svaga människor behandlas.

  3. Tomas

    Tydlig språk ang Skatt:
    En som tjänar 20000 kr har fått skatten sänkt med 1400kr.
    En som tjänar 30000 kr har fått skatten sänkt med 2400 kr
    Den som 30000 tjänar 50% mer än den som har 20000, men betalar 68% mer i skatt.
    Det är precis samma skillnad som under det förra regeringen.
    Den största skattesänkning för höginkomstagare som har genomförts skedde under Ingvar Carlssons tid när marginalskatten förändrades. Undersköterskan fins höjd skatt med 100kr.
    Minnet är kort

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.