Arbetskraftsbrist hotar

DET SÄGER I ALLA FALL FÖRETAGARNA I EN RAPPORT. Det finns en tro på framtiden och att man skulle kunna anställa uppemot 50 000 personer de närmaste åren om det fanns rätt utbildad arbetskraft.

Nu finns det inte nog med personer med rätt kunskap då regeringen inte satsat tillräckligt på arbetsmarknadsutbildningar och vuxenutbildningar. Inte ens under den ekonomiska krisen tog regering till utbildningsverktyget så att Sverige skulle vara väl rustad för en uppgång i konjunkturen.
 
Det är en märklig utbildningspolitik som regeringen för. Det är brist på folk i vissa branscher, men där satsar man inte på att utbilda folk. Samtidigt hyllar man den fria etableringsrätten för friskolor så att det i vissa branscher är det alldeles för många som utbildas och som inte får plats i ett företag och därmed kan färdigutbildas.
 
Det behövs hårdare regler för friskolor. Etableringar av fler utbildningsplatser ska inte kunna ske när branschen bestående av fack och arbetsgivare inte kan garantera att ungdomarna får göra klart sin utbildning i ett företaget.

3 kommentarer

  1. leif

    Precis. Jag köper inte att vi behöver arbetskraftsinvandring så mycket som regeringen säger. Vi har massor av människor i arbetslöshet. Utbilda dom istället!

  2. Lennart Holmlund

    Svar till leif (2010-11-18 09:25)
    Det behövs nog både och tror jag. Det finns kommuner speciellt i inlandet där de försöker få folk från Ryssland för de får inte tag i annan arbeskraft. Visst behövs det också mera och bättre utbildning för arbetslösa men det har ju regeringen helt skitit i. Men tror trots allt att detta inte kommer att räcka när de stora pensionsavgångarna börjar. Vi ska lika självklart ta hand om våra flyktingar på ett helt anant sätt. men i en hel del områden behvös ganska snabbt arbetskraftinvandring då de kompetenser som företagen behöver inte finns

  3. Mr Cool

    Du har helt rätt men det gäller bara väl UTBILDAD arbetskraft. Vi har lämnat bondesamhället och är nu på väg att även lämna industrisamhället eftersom arbetskraftsintensiv produktion görs billigare utomlands. Det innebär att vi kommer att få en stor arbetslöshet i branscher där liten eller ringa utbildning erfordras. Visst innbär 10000 välutbildade invandrare en tillgång men bara om det finns arbete annars så utgör de en belastning. Den invandring från MENA-länderna som sker idag tillhör inte de välutbildades skara. Inlandet präglas av lönebidragsjobb och annat så där behövs ingen invandring.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.