Regeringens politik exporterar jobb

DE REGLER SOM FINNS FÖR ARBETSKRAFTSINVANDRING gör det lättare för kompetensflykt från Sverige än tvärtom. Flera stora företag tar hit arbetskraft, främst inom IT-området, och lär upp arbetskraften som kommit hit. När de är klara med sina utbildningar flyttar jobben utomlands.

Inom Ericsson pågår upplärning av indier på två avdelningar vilket innebär att anställda kommer att förlora sina jobb när verksamheten med de nyupplärda indierna flyttar hem.
 
Så fungerar alltså regeringens arbetsmarknadspolitik med utflyttning av arbetskraft och jobbtillfällen från Sverige. Orsaken är arbetskratsinvandringspolitiken. Regeringens grundläggande mål är att pressa tillbaka löntagarna. I nästa sked kommer pressen på att avrusta de sociala trygghetssystemen för att vi ska kunna få sälja produkter och tjänster.

5 kommentarer

  1. Fredde

    Vet inte om jag ska säga att det är regerings fel men det är ett kommande stort problem. Har jobbat på Ericsson så jag vet lite hur det funkar. Det började med enklare jobb, exempelvis kablage. Vi på Ericsson skrev instruktioner och processer så att en apa skulle kunna följa dem. Sen testkördes kedjan med externa företag, typ Gargnäs Elteknik som fick ett enormt uppsving under den tiden. Processen korrigerades och när allt funkade som det skulle så flyttade man tillverkning till asien. För 5-6 år sedan började man på allvar flytta underhåll av tekniska system till Kina. Forts…

  2. Fredde

    Men alla som är i teknikbranchen förstår ju att den som kan äldre system också får ett know-how hur nya system ska byggas då de ofta ska integreras med äldre system. Men den kompetensflytt är det helt tyst om varken av facken eller myndigheter. Ändå säger vi att Sverige i framtiden ska konkurrera mha kompetens. Utbilda dig är mantrat som alla använder. Ändå är det helt tyst om det som pågår. Men jäklar i den om några baltiska byggarbetare är med och bygger hus då ska det vara blockad och ramskri i media. Du som smart politiker får gärna säga vad som går att göra?

  3. Mr Cool

    Inom högteknolgiska branscher såsom IT så finns det inga gränser längre så snacket om att ”hålla tillbaka lönerna” är inte relevant. Däremot så kan man producera billigare om personen i fråga befinner sig i ett land med lägre kostnader även om lönenivån är hög (oftast mycket lägre löneskatter). Du kan vara anställd i ett bolag med säte på Seychellerna, få lönen via en Japansk bank, befinna dig i Dubai och jobba via Internet för leverans till ett Svenskt företag och sedan ta ut lönen i Bankomaten på Storgatan i Umeå. Kallas för globalisering och det kan inte en Svensk regering påverka ett dugg.

  4. Mr Cool

    För att utveckla resonamnget lite mer så har vi ju själva ”flyttat arbetskraft” i minst ett årtionde. Ringer du till Skatteverket så kommer du till Mora, ringer du Radiotjänst till Kiruna d.v.s. funktioner har flyttats till områden där man kan producera samma tjänst billigare. INGEN skull då komma ens på tanken att säga att det är för att hålla nere lönerna.

    Att flytta verksamheter till fjärran länder fungerar inte alltid så lätt som man tror eftersom det är svårt att på distans göra förändringar. Kulturella skillnader såsom hålla tider ställer också till det en hel del som kostar pengar.

  5. S-kamrater i väst

    Ganska många vindelnungdomar flyttar/har flyttat till Norge, typ Oslo och får jobb där.
    Jag känner dessutom flera 40-talister som är snickare och som jobbar i Norge.

    Dags att söka tryggheten i jobb i Norge?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.