Låga skatter inte bra för tillväxt och jobb

LÅGA SKATTER HÅLLER PÅ ATT BEIVRAS I LAND EFTER LAND. Vi har haft den globala krisen med USA i spetsen där man räddat banker men har fortfarande enorma underskott. Vi har sett utvecklingen i Grekland och fler länder följer i dess spår. Krisen ska rättas till med skattehöjningar och kraftiga nedskärningar. Men nedskärningar i sig leder till stor arbetslöshet.

Nu är Irland på tapeten och där man tvingas till omfattande räddningsaktioner. På Irland har man haft samma linje som Svenskt Näringsliv med låga skatter för bolagen och där bolagsskatten varit så låg som 12,5 % medan arbetslösheten är på 15 %. Det är många bolag som har lurats att investera där, just pga. den anledningen men det är många investeringar som gjorts i lokaler som nu står tomma. Många företag kommer att gå åt skogen och bankrisen är ett faktum och dessutom förstatligas bankerna då ägarna inte orkar ta sitt ansvar. Det verkar som marknadsekonomins kollaps.

Sverige och svenska skattebetalare ska inte låna ut pengar om Irland inte korrigerar skatten. Det behövs en harmoni av bolagsskatterna inom EU och det finns anledning att fundera över varför inte Borg ställer krav. Vill han inte visa att han är för låga skatter som hotar ett lands ekonomi?

Välfärden tar nu stryk i Irland och vanligt folk får det ännu djäkligare medan bankägarna och direktörerna får nya pengar att leka med. 2.8 miljarder euro drabbar välfärden och resten av sparpaketet är skattehöjningar på 1,9 miljarder. Det kommer att slå hårt mot de lägst avlönade och de offentliganställda, även om de inte är så många i Irland, som blir en ny underklass. Även pensionsåldern kommer att höjas även om det är svårt att se vad det har för betydelse då det är massarbetslöshet. Till problemen hör också att flyttar folk från Irland i stora strömmar vilket leder till nya problem.

Budgetunderskottet i Irland är 12 % och räknar man in bankerna så är det på 32 %. Irland är ytterligare ett exempel på att länder som har för låga skatter hamnar i problem. Låga skatter är klassisk högerpolitik och det visar sig att högerpolitik skapar problem på längre sikt.

En kommentar

  1. Johan Olsson

    Helt rätt att låga skatter inte löser några problem, det skapar problem i stället. Ett annat problem som länder har som är med i Euron är ju att de inte kan få sin valuta rätt värderad jämfört med resten av världen!
    Sverige går bra just nu för att vi har en egen valuta, det är bra för oss på kort sikt iallafall!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.