Euroländernas ekonomiska kris

Det har varit spaltmil i europeiska media om den kris som finns i euroländernas ekonomi. Det har varit besvärligt i Grekland och Irland med stora nedskärningar men det är långt ifrån säkert att botten är nådd.

Det är Portugal och Spanien som nu sägs vara nästa problemområde och Italien har också en gigantisk statsskuld och med en president som klarar sig genom alla förtroendeomröstningar men vars tid ständigt sägs vara ute.

Det märkliga är att i de flesta länderna handlar det bara om nedskärningar i trygghetssystemen. De som drabbas är de som redan har det sämst, både när det gäller tryggheten och den ekonomiska situationen.
 
De rikare blir däremot rikare och överallt. Det skapar ökade klyftor och en ökad oro som kan övergå till mera brottslighet och kriminalitet. Det kan även innebära risker för statskupper från olika håll och till och med revolution om rätt ledare dyker upp.
 
Moderna samhällen tål inte hur stora klyftor som helst och det finns andra vägar att klara ekonomin och det är att föra en politik som gör att klyftorna minskar. De rika måste bistå med sin del om de som har det sämst ställt ska vara beredda att bidra med sina små medel.
 
Det går inte att ständigt öka klyftorna och sänka skatterna för de välbeställda det skapar arbetslöshet och kommer kraftigt att minska tillväxten i Europa. Det behövs en återgång till rättvisa och skatt efter betalningsförmåga om det här ska gå vägen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.