Hur kommer den framtida bostadspolitiken att se ut, kommer det att byggas bostäder

 

Kommer det att byggas bostäder i framtiden. Det är en fråga som rör många och många är oroliga inför framtiden. Det finns diskussion inom finansvärlden att bankerna måste börja kräva amorteringar på lån som de som gett ut.  Jag tycker egentligen inte det är fel men att göra det retroaktivt kan sätta många hushåll i en svår sits om man fåt låna på den ekonomi man hade och dessutom kommer med all säkerhet räntehöjningar.
Det kommer dessutom att behövas fler hyresrätter i framtiden men kommer det att byggas några när bankerna även där kommer att kräva en högre egeninsats, det vill säga att man får inte låna till hela investeringen. Vad det kommer att betyda törs inte jag säga idag. Vi vet också att hyresrätten varit missgynnad gentemot egna hem och bostadsrätter. Jag tillhör en av de som under lång tid krävt att det ska vara neutralitet mellan de olika upplåtelseformerna.
Nu såg jag i morse att bostadsminister Atterfall funderar över regler för hyresrätten. Jag antar att regeringen funderar hur bostadsbyggandet kommer att se ut i framtiden om inget görs. Nu tror inte jag att man kommer att införa investeringsbidrag och har svårt att tro att de törs komma med begränsningar i avdragsrätten för bostadsrätter och egna hem. Därför blir det spännande att se vad som kommer för i alliansstyrda kommuner har man avväpnat hyresrätten genom att sälja ut hyresrätter.
Jag har sagt det tidigare och upprepar att vi måste få en långsiktig lösning på bostadsfinansieringen som kan hålla över tiden och med olika partier i en regeringen. Bostäder byggs för att stå i minst 75 år och därför måste det finnas långsiktiga regler, det räcker med att räntan kan röra sig de andra spelreglerna behöver både bostadsrättsägare, villaägare, fastighetsägare och hyresgäster långsiktiga spelregler
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.