Det är lönsamt att ta hand om samhällets alla invånare

Vid genomgången med Ingvar Nilsson på budget kick-offen framgick att samhället i sin helhet kan göra stora ekonomiska vinster om man arbetar förebyggande. Det kan röra sig om många miljoner i minskade kostnader för samhället om en person gör nytta och jobbar istället för att befinna sig i ett utanförskap.

Vi ska därför prioritera dessa frågor i Umeå men de som drar störst nytta av detta är framförallt Försäkringskassan (alltså staten) och Arbetsförmedlingen (kostnaderna för arbetslösheten är också statens). Landstinget sparar också pengar om folk inte blir sjuka, det är även så klart till nytta för kommunerna, men visst skulle det vara hälsosamt om staten rev stuprör och bättre började samarbeta med kommunerna.

En annan stor förtjänst är när invandrare kommer hit och bara behöver några års utbildning, främst i språket men även andra kompletteringar i yrkeslivet. En person som föds i Sverige innebär stora investeringar (det kräver många miljoner innan man kommer upp i yrkesverksam ålder och börjar jobba i form av utbildning osv.).

En person som flyttar till Sverige kostar avsevärt mycket mindre innan de kan börja producera, jobba och betala skatt. I dessa fall är det något annat land som har gjort den stora investeringen i den personen, inte Sverige. Det är alltså stor nytta med invandring om vi tar hand om dessa människor på rätt sätt så att de kommer ut i jobb.

 

 

2 kommentarer

 1. Bertil

  Tack för det, i gengäld så får en svensk inget jobb istället, därmed fortsätter dessa kosta istället. Men det är klart med högerns politik så ska dessa svaäta ihjäl.
  Vad man bör ta hit det är de som konkurerar med högavlönade så deras löner sänks.
  Det skulle ge fler jobb på ”golvet” istället.
  Nää Holmlund din högersyn delar jag inte.

 2. Bo

  Med 100.000-tals arbetslösa så funkar inte dina tankar.
  Vi borde bums ha 5 års stopp för invandring så att vi kan hitta en balans. Det är inte främlingsfientligt eller rasistiskt utan sunt förnuft!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.