Maud Olofsson och el-priset

Maud Olofsson och el-priset.
Visst blir man fundersam över att en minister som vill vara till höger om moderaterna helt plötsligt vill reglera en liten del av elen nämligen en prisgrupp för de som inte gjort rätt val.

Hon vill reglera prisgruppen tillsvidareavtal. Priserna på el sätts eftertillgång och efterfrågan och det pris som produtionen just då kostar. Använder man de andra prisgrupperna som fast pris får ju leverantören i sin tur köpa in på långa avtal till det pris som det säljs för

Jag delar TV soffans synpunkter inklusive Timbros representant att detta är ett desperat försök atträdda det egna skinnet och centerpartiet.

Vad man kan reglera är de områden som hyresgäster, villaägarna och fastigetsägarna nyss agerade mot då det fanns enorma prisskillnader. Jag menar nätavgifterna där det är ett fullständigt monopol eftersom det enbart finns en enda leverantör.

Inte har det blivit bättre med avregleringen av el och inte har det skapats mer prodution då marknaderna alltid tjänar pengar när det är brist. Lägg energin på att styra Vattenfall och tillskapande av mer produktinskapacitet Maud Olofsson

3 kommentarer

  1. Östen Högman

    Lennart
    Det är avregleringen som var ett misstag. ”Ditt” bolag, Umeå Energi, som ju har egen produktion producerar el till samma kostnad som man gjorde före avregleringen. Gissningsvis 12-13 öre/kwh. Då såldes elen för 25-30 öre/kwh + skatter. Nu sätter man priset på meriginalen och har därmed fyrdubblat priset. Umeå Energi säljer ju elen till börsen och köper sedan tillbaka den på det pris marknaden fastställer. Elnäten är ett mindre problem även om det är ett monopol.

  2. Lennart Holmlund

    Svar till Östen Högman (2011-02-04 11:04)
    Umeå Energi har ingen eller mycket liten egen produktion av el. Det är kommunen som har genom sitt delägarskap i Stornorrforsen. Umeå Energi köper in och säljer förhjopningsvis utan förlust. Däremot har Umeå Energi det kommunala nätbolaget och det bolaget ar en av de lägsta nätavgifterna i hela Sverige. Har Umeå Energi ägt nätet där jag har stugan så har det varit runt 3000 billigare per år under den tiden jag använde elpatronen, nu har jag luftvärmepmp så jag har inte räknat hur stor skillnaden är nu. Men jag vet att värmepumpen betalade sig snabbt

  3. Östen Högman

    Jo den konstruktionen finns numera i Karlstad också. Men sakförhållandet ändras inte fört den skull. Tala gärna om hur mycket kommunen då tjänat på varje såld kwh. Marginalerna på framförallt ”gammal vattenkraft” är idag helt orimliga. För övrigt på kärnkraften också.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.