Sommarjobben är viktiga för ungdomar och för möjligheten att rekrytera i framtiden

 

Vi har i alla tider ansett att sommarjobben är viktiga för våra ungdomar. Den sittande regeringen har tagit bort det stöd kommunerna haft för sommarjobben. Här i Umeå så gjorde vi ett gott ekonomiskt resultat under förra året och för i år använder vi drygt 1 miljon till sommarjobb.
Nu har de våra lagt ett förslag hur de tycker statens överskott ska kunna användas för innevarande år och som mer eller mindre ser ut som en kopia av vårt förslag.
Här i Umeå anser de borgliga att det var politiskt omöjligt att gå emot den satsningen som vi gör på sommarjobb trots att det egentligen också är ett statligt ansvar. Arbetsmarknadspolitiken är det staten som ska ha ansvaret för.
Här nedan kan du läsa de satsningar vi vill göra för våra ungdomar. Ungdomsarbetslösheten är hög och det är bra att unga får känna på arbetsmarknaden redan när de går i gymnasieskolan och att erbjuda de som går omvårdnadsprogrammet ska få sommarjobb i sitt yrke känns helt rätt.
Att ordna sommarjobb för att på sikt ha lättare att rekrytera folk tycker jag är en åtgärd som även vårt näringsliv bör fundera över.
Sommarjobb på omvårdnadsprogram. Studerande på omvårdnadsprogram erbjuds fler sommarjobb redan i år. På sikt bör alla dessa garanteras sommarjobb. (25 miljoner kronor i år)
Sommarjobb för gymnasie- och högskolestudenter. Kommunerna får ytterligare resurser för att ordna sommarjobb (100 miljoner kronor i år)
Fler sommarkurser i högskolan. Fler sökande sedan år 2010 – trots återhämtningen. Utvidga sommarkurserna redan i år. (50 miljoner kronor i år)
Sommarundervisning för ungdomar utan grundläggande behörighet. Undervisning med karriär- och studievägledning. Särskilda insatser för att nå ungdomar från utsatta områden. (100 miljoner kronor i år)
 

2 kommentarer

  1. Tomas Andersson

    ”Umeå kommun är tredje sämst i landet när det gäller löner för ungdomar som har feriepraktik. Den som är född år 1993 tjänar endast 31:42 kronor i timmen, plus semesterersättning!” ”Fackförbundet Kommunals lägsta rekommenderade timlön för ungdomar i åldern 16-17 är 58 kronor i timmen ”

    Snacka om slaveri…fint Lennart.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.